Hem NYHETER Testkapaciteten för covid-19 utökas under veckan

Testkapaciteten för covid-19 utökas under veckan

Publicerat av: Redaktionen

Just nu är det svårt att få en tid för att hämta ut ett självtest för covid-19 på de skånska apoteken.

Testkapaciteten för covid-19 utökas under veckan 2

Testkapaciteten för covid-19 utökas under veckan

Under förra veckan ökade efterfrågan kraftigt, efter uppmaningen att testa vid minsta symtom. Region Skåne gör nu allt för att utöka testkapaciteten.

Efter att Region Skåne i förra veckan gick ut med uppmaningen att testa sig för covid-19 vid minsta symtom, har gensvaret varit enormt. Beställningarna av självtest har ökat mycket kraftigt och i dagsläget är det svårt att hitta en tid på ett apotek för utlämning av testkit under de närmsta dagarna.

– Jag har full förståelse för den frustration som många skåningar uttrycker över att inte kunna få tag i ett testkit snabbt. Samtidigt är jag tacksam att så många tar vår uppmaning om att testa vid minsta symtom på allvar och vi jobbar nu stenhårt för att se till att alla som behöver det snabbt ska kunna testa sig, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Sedan tidigare erbjuder 44 apotek runt om i Skåne för uthämtning av testkit. Testen beställs på 1177.se av den som har symtom på covid-19 och hämtas sedan ut på valt apotek av ett friskt ombud. Efter genomfört test lämnar ombudet samma dag in testet på samma apotek. Det är viktigt att endast den som har symtom på covid-19 beställer självtest, så att de som är sjuka får möjlighet att testa sig.

I mitten av veckan läggs tre apotek i Malmö och ett i Helsingborg till i systemet, vilket ger ytterligare 200 bokningsbara tider per dag.

– Detta är ett bra tillskott, men vi tittar på hur vi kan utöka testkapaciteten ännu mer. Förhoppningsvis kan vi hitta ytterligare sätt att erbjuda testning. Det är bara tillsammans som vi kan stoppa smittan, säger Pia Lundbom.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>