Hem HÄLSA Tidig sökperiod underlättar för sjuksköterskor som vill läsa vidare

Tidig sökperiod underlättar för sjuksköterskor som vill läsa vidare

Publicerat av: Redaktionen

Från och med i idag är anmälan öppen för de tre specialistsjuksköteutbildningar som kommer att ges vid Högskolan i Skövde under hösten 2020.

Tidig sökperiod underlättar för sjuksköterskor som vill läsa vidare 2

Foto: Högskolan i Skövde

Sökperioden för specialistsjuksköterskeprogrammen öppnar en hel månad tidigare än för övriga program. Anledningen är att ge yrkesverksamma sjuksköterskor som vill vidareutbilda sig, en större möjlighet att hinna få tjänstledigt.

Den ordinarie ansökningsperioden inför höstterminen är i år mellan 16 mars och 15 april. Det är då de flesta av Sveriges högskole- och universitetsutbildningar går att söka till. Men den som vill läsa till specialistsjuksköterska vid Högskolan i Skövde kan söka en hel månad tidigare.

Möjligheten att söka till barnmorska, distriktssköterska och skolsköterska öppnar i dag, 17 februari, och är öppen till och med 16 mars. Antagningsbeskedet kommer redan i slutet av april.

– Det är för att ge dem som i dag jobbar som sjuksköterska en bättre chans att få tjänstledigt. Vi märkte tidigare att antagningsbeskedet kom så pass sent att det inte alltid var möjligt för den som ville vidareutbilda sig att faktiskt göra det. Att vi tidigarelagt sökperioden medför att arbetsgivaren får mer tid på sig att hitta en vikarie. Alla tjänar på det här, säger Britt-Marie Gunnarsson, avdelningschef på Institutionen för hälsovetenskaper på Högskolan i Skövde.

Ska göra skillnad

Nytt för i år är att det finns möjlighet att läsa distriktssköterskeutbildningen även på halvfart.

– Det är för att det ska bli mer flexibelt för de som studerar. Nu kan de välja om de vill läsa 2,5 terminer, så som utbildningen getts tidigare, eller 5 terminer på halvfart, säger Britt-Marie Gunnarsson.

Det råder på många håll brist på specialistutbildad personal inom vårdyrket och Britt-Marie Gunnarsson hoppas på att det här ska göra skillnad, både för personal, arbetsgivare och patienter.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>