Hem TEKNIK DigiLitt har gett ökad kunskap om digitala verktyg

DigiLitt har gett ökad kunskap om digitala verktyg

Publicerat av: Redaktionen

Sölvesborgs kommun har under två års tid varit med i ett ESF-projekt för att höja den digitala förmågan och kunskapen när det gäller välfärdsteknik. Något som genom kombination av föreläsningar och workshops gett positiva resultat för vår kommun.​

DigiLitt har gett ökad kunskap om digitala verktyg 3​Sölvesborgs kommun har varit en av de nio sydsvenska kommunerna som deltagit i DigiLitt, ett tvåårigt projekt som finansierades av europeiska socialfonden (ESF). Syftet med projektet var att höja den digitala litteraciteten för personal inom vård och omsorg.

Ulf Kjellsson, lokal projektledare av DigiLitt inom Sölvesborgs kommun säger:

–Vi står inför en stor demografisk förändring som innebär att insatserna kommer att öka inom välfärden. För att bättre kunna möta framtidens vårdbehov och utmaningar måste vi inom kommunen använda välfärdsteknik så att medarbetarnas resurser kan användas där de behövs som mest. Projektet var en möjlighet för oss att kompetensutveckla personalen över många verksamheter.

Många deltagare och aktiviteter

Sölvesborgs kommun hade en stor bredd av deltagare som representerade många olika verksamheter inom omsorgsförvaltningen; LSS-boende, särskilda boenden och hemtjänst. Projektet innebar en rad olika aktiviteter under de två år projektet var igång. Alla aktiviteter utgick från de horisontella principerna som är jämställdhet, tillgänglighet och ickediskriminering.

–Föreläsningar varvades med workshops och diskussioner. Vi satsade på att utbilda mycket internt genom den kunskap och resurser vi redan har, men vi tog även in och blev inspirerade av föreläsaren Christina Stielli och Eldorado, en enhet inom Göteborg stad, berättar Ulf Kjellsson.

Nöjda deltagare

En utvärdering som alla deltagare fick fylla i efter att alla aktiviteter var genomförda visar att deltagarna har fått mycket kompetensutveckling genom projektet. Resultatet visar att 75 % upplever ökad kunskap om hur man kan använda digitala verktyg i sin verksamhet, men även en ökad motivation för digitala hjälpmedel.

–Vi är väldigt nöjda med projektet. Det unika med projektet är hur bra det sammanflätade ledningens vision och målsättningar med deltagarnas behov, förutsättningar och inflytande av att forma projektet, säger Ulf Kjellsson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>