Titta in i framtidens smarta digitala vardag

Samarbete mellan IT-studenter och blivande arbetsterapeuter vid Umeå universitet ger ny kunskap om digitala smarta miljöer.

Titta in i framtidens smarta digitala vardag 1I morgon visar studenterna upp sina prototyper i universitetets nya fokusmiljö i MIT-huset.

Uppkopplade prylar via Internet of Things, sociala robotar med normer, virtual reality och annat som digitaliseringen medför kommer att påverka alla människor i samhället när nya intelligenta smarta miljöer växer fram.

Studenter inom datavetenskap, interaktionsdesign och arbetsterapi har tillsammans tagit fram designkoncept och prototyper för nya interaktiva intelligenta system som kan hjälpa människor att bättre delta i samhället, leva i smarta städer och hjälpa människor med funktionshinder till ett mer aktivt liv.

– De blivande arbetsterapeuterna är experter på människans funktioner och förmågor, till exempel kognition och hur människor utför aktiviteter. Datavetarna och interaktionsdesigningenjörerna har en bas i programmering, systemutveckling, människa-datorinteraktion och artificiell intelligens, säger Helena Lindgren, forskare vid Institutionen för datavetenskap och en av kursledarna.