Immunovia meddelar idag att det huvudsakliga syftet med den retrospektiva studien, i samarbete med Lunds Universitets IDEA-center, har uppnåtts.
Datat bekräftar att IMMray biomarkörsignatur kan särskilja Systemic Lupus Erythematosus (SLE) från tre huvudsakliga övriga autoimmuna sjukdomarna, Reumatoid Artrit, Sjögrens Sjukdom och Vaskulit, med en träffsäkerhet på över 90%. Resultaten är mycket lovande eftersom symptomen av SLE liknar andra reumatiska, autoimmuna sjukdomar varför mer än 50% av patienterna initialt feldiagnostiseras i huvudsak beroende på svårtolkade laboratorieresultat. Cirka 5 miljoner människor lider av SLE och det kan ta upp till 3 år från att symptom uppkommer till diagnos och behandling inleds.
Professor Wingren, chef för IDEA-center vid Lunds universitet och Immunovias Chief Technology Officer kommenterar: “Eftersom IMMray biomarkörsignatur mäter svaret från hela immunsystemet direkt i blodet, har vi tidigare kunnat urskilja SLE patienter från friska personer med mycket goda resultat. Den här nya studien är särskilt intressant eftersom vi utformat den i samarbete med flera ledande kliniker. Syftet har varit att testa om vi kunde urskilja SLE patienter från patienter med andra vanliga autoimmuna sjukdomar som har överlappande symptom. I och med att träffsäkerheten överstiger 90% redan i denna första differentialstudie visar det tydligt på att IMMray signaturer har stor potential att kunna diagnostisera SLE med ett enkelt blodprov. Ytterligare studier är redan planerade, för att verifiera och validera de första resultaten i större oberoende kohorter. ”
Immunovias VD Mats Grahn kommenterar: “Förmågan hos IMMray biomarkörsignatur att diagnostisera SLE och särskilja det från andra autoimmuna sjukdomar med en träffsäkerhet på över 90% är ett anmärkningsvärt genombrott. Dessa mycket övertygande resultat uppmuntrar oss att göra fortsatta satsningar inom autoimmunitet för att expandera IMMray pipeline. På kort sikt kommer vi att slutföra pågående studier, etablera samarbeten med ledande opinionsbildare och inleda ytterligare kliniska studier för att fortsätta optimera prestanda samt validera dessa resultat. “