Trygghet & teknik – låt behovet hos den enskilde individen styra!
Hem HÄLSA Trygghet & teknik – låt behovet hos den enskilde individen styra!

Trygghet & teknik – låt behovet hos den enskilde individen styra!

Publicerat av: Redaktionen

Visst finns det väl en rad olika tekniska lösningar som kan öka tryggheten för alla i trygghetsbostäder?

Den stora frågan är väl vad trygghet egentligen är, men man skulle väl kunna säga att det handlar om fysiskt, psykiskt och existentiellt välbefinnande på olika plan.

Det var 45 boende på Marklyckans trygghetsboende deltog under eftermiddagen den 5 september på en workshop kring trygghet och teknik. Aktiviteten, som genomfördes inom ramen för testbädd äldre och funktionsnedsatta, Trygghet & teknik - låt behovet hos den enskilde individen styra! 2hade fokus på behoven hos de äldre – något som ska utgöra grunden för de produkter som tas fram och testas.

Visst finns det väl massa olika tekniska lösningar som kan öka tryggheten för alla i trygghetsbostäder?

Ella Kolkowska, forskare på Handelshögskolan, Örebro universitet inledde med att presentera två studier som gjorts kring välfärdsteknik – hjälpmedel som kan stödja självständigt liv. Hon berättade om erfarenheter från studierna samt kommentarer från användarna och hur man kan använda dessa för att fortsätta utveckla produkterna. Studierna handlade om kognition, trygghetslarm samt kommunikation.

Efterföljande workshop gick ut på, att i grupp, diskutera tre frågeställningar och därefter presentera dessa för hela gruppen.

Frågor till berörda:
– Vad gör att du känner dig trygg? (för anhörig, i relation till din närstående)

Här handlade samtalen runt bordet mycket om socialt nätverk, att kunna gå ner i matsalen och äta, att kunna larma, att någon granne har nyckel till ens lägenhet, att det är en hög trivsel i huset. Något man upplevde som otryggt var bl a vistelse i källaren, att inte ha personal att tillgå på natten, larm som endast funkar i den egna lägenheten samt att man inte visste hur saker och ting fungerade/för lite information.

– Har du hört om några tekniska lösningar som är intressanta för att öka tryggheten?

Flera relaterade såklart till de produkter som Ella inledning pratade om, men man nämnde också mobiltelefon, trygghetslarm, titthål i dörren, rollator, brandlarm, samt höj- och sänkbar säng. Något som vore bra att ha var en lampa som tänds när man kliver ur sängen och/eller när det ringer på dörren.

”Det är viktigt att introducera teknik i ett tidigt skede, när man fortfarande är ganska pigg och kan ta till sig den, det är svårare att lära när man har blivit äldre och kanske har svårt med minnet” uttryckte någon.

– Om det finns tekniska lösningar som över tryggheten, är du beredd att beta för dem? (hur mkt i så fall, t ex /månad?)

Här tyckte de flesta att det var svårt att säga en summa – allt handlade om vad min fick för pengarna och var svårt att sätta sig in i. Jämförelser med kostnaderna för dagens trygghetslarm gjordes och någonstans mellan 100 och 250 kr tyckte man var rimligt.

”Man borde kunna göra ett tillval av teknik när man flyttar in, som bygger på ens egna behov och kostnaden kanske kan vara utifrån hur stor pensionen är, så man kan betala”, avslutar någon.

Många tankar och behov blandat med viss oro och skepsis men också nyfikenhet inför den teknik som finns att tillgå. Avslutningsvis bjöds det in till en specialvisning i forsknings- och innovationslägenheten på Ängen!

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>