Tyst revolution för att öka mängden dricksvatten i Stockholms skärgård
Hem NYHETER Tyst revolution för att öka mängden dricksvatten i Stockholms skärgård

Tyst revolution för att öka mängden dricksvatten i Stockholms skärgård

Publicerat av: Redaktionen

Innovativ vattenreningsteknik från Bluewater hjälper till att minska den akuta bristen på dricksvatten på Sandhamn i Stockholms skärgård under sommaren.

Tyst revolution för att öka mängden dricksvatten i Stockholms skärgård 2Den varma våren och heta sommaren slår hårt mot skärgårdsborna och på många öar råder en skriande vattenbrist. Bara till Sandhamn kommer 600 000 besökare varje sommar och många båtägare passar även på att fylla sina vattentankar. Här pågår just nu en tyst revolution som ska motverka bristen på dricksvatten.

Den höga vattenförbrukningen under sommarmånaderna ställer till med problem för den fasta skärgårdsbefolkningen. Men att införa långvariga vattenrestriktioner på sommaren skulle skrämma bort många båtgäster. På Sandhamn ville Kungliga Svenska Segelsällskapet (KSSS) därför hitta en annan lösning på problemet och tog hjälp av Bluewater.

– Vi har använt vår uppfinningsrikedom samt modern teknik för att förvandla bräckt havsvatten till säkert färskvatten, både för de 90 bofasta invånarna på Sandhamn och de många besökarna, säger Bengt Rittri, svensk miljöentreprenör och Bluewaters grundare.

Sandhamn är klassat som riksintresse och tillgängligheten för allmänheten är viktig.

Sandön har kommunalt vatten och avlopp, men som på många andra skärgårdsöar är vattenbristen ett stort problem. Så KSSS avsaltningsanläggning är ett välkommet initiativ då det minskar beroendet av dyra storskaliga vattensystem samt förbrukningen av plastflaskor.

– Vår nya småskaliga avsaltningsanläggning skapar ett självbärande system som kan producera nästan 30 000 liter per dag, säger Magnus Woxén, verksamhetschef på KSSS. Det gör att vi kan ta emot såväl båtgäster som turister på besök utan att det tär på Sandhamns lokala vattenförsörjning.

Initiativet är en uppföljning av ett framgångsrikt pilotprojekt 2017 då man använde enbart en vattenstation.Tekniken som nu har installerats på Sandhamn består av fyrakompakta Bluewater Pro-vattenrenare som kan hantera bräckt vatten. Varje vattenrenare genererar ca7 000 liter per dag som sedan pumpas in i tre tankar för vidare leverans till centralt belägna vattenpunkter i hamnen. Via en fristående vattenstation levereras kylt, avsaltat vatten till besökarna.

– Vi närmar oss en framtid med fler vattenförsörjningssystem som är placerade nära konsumtionspunkten, vilket gör att vatten kan samlas in från flera källor, såsom regnvatten, bräckt vatten eller ytvatten som tidigare inte ansågs lämpligt som dricksvatten. Samtidigt minskar behovet av engångsplastflaskor som är ett ohållbart sätt att konsumera vatten på, såväl för oss människor som vår planet, säger Anders Jacobson, strategichef för Bluewater.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>