Undersökning tar tempen på svenskarnas hälsoångest – ökar betydligt bland unga kvinnor
Hem UNDERSÖKNING Undersökning tar tempen på svenskarnas hälsoångest – ökar betydligt bland unga kvinnor

Undersökning tar tempen på svenskarnas hälsoångest – ökar betydligt bland unga kvinnor

Publicerat av: Redaktionen

Två av fem personer (41 procent) upplever hälsoångest minst några gånger per år.

Var fjärde person av de som känner hälsoångest (25 procent) upplever dessutom att den har ökat under det senaste året, enligt en ny Sifo-undersökning.

Bland kvinnor har ångestkänslorna ökat mer, jämfört med hos män.

Hälsoångest innebär en känsla av oro för att man har – eller kommer att drabbas av – ohälsa. Enligt en ny Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat, uppger var femte person (19 procent) att de drabbas av hälsoångest minst några gånger varje månad. Värst är det för unga kvinnor i åldern 18-29 år där motsvarande siffra är var tredje person (32 procent).

– Det är såklart bra att vara uppmärksam på sitt hälsotillstånd för att upptäcka eventuella symtom på sjukdomar, samt för att främja sunda vanor. Men när uppmärksamhet övergår i oro eller ångest kan livet begränsas och välmåendet påverkas negativt, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Svedberg menar att det är en komplex balans mellan att vara uppmärksam och att vara orolig kring sitt hälsotillstånd, något som idag även utmanas av trenden att vi ständigt ska mäta vårt mående med hjälp av exempelvis hälsoappar och pulsklockor. Så när vet man att ens tankar kring hälsa snarare stjälper än hjälper?

– Om man upplever ett konstant behov av att söka hälsorelaterad rådgivning, eller om funderingar kring ens hälsa bidrar till ångest, är det viktigt att gå till botten med detta. Oftast går ångest att lindra på egen hand, men vid återkommande besvär bör man söka professionell hjälp. Till exempel kan psykologisk rådgivning som KBT vara en effektiv behandlingsmetod mot hälsoångest. Det finns även behandlingsalternativ i form av läkemedel om man inte kommer till bukt med problemen, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

För den som vill angripa ångestrelaterade problem på egen hand nämner Svedberg motion, avslappningsövningar, böcker och podcasts som bra exempel på hjälpmedel. Regelbundna sömnvanor, skärmfria tider och ett minskat intag av koffein, nikotin och alkohol kan också motverka ångest.

Vad är hälsoångest?

Undersökning tar tempen på svenskarnas hälsoångest – ökar betydligt bland unga kvinnor

Hälsoångest grundar sig ofta i en oro för att man har – eller kommer drabbas av – ohälsa. Det kan exempelvis handla om att man tolkar fysiska eller psykiska symtom som tecken på en allvarlig sjukdom. I vissa fall kan det även bidra till undvikande beteenden där man avstår från vårdbesök eller andra situationer som skulle kunna utlösa ångest.

Om du har funderingar kring ditt hälsotillstånd eller lider av hälsorelaterad ångest uppmanas du alltid söka rådgivning hos trovärdiga källor, som vården eller apoteken.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>