Första patienten har påbörjat sin behandling med RayPilot på Universitetssjukhuset Örebro.
RayPilot systemet installerades hösten 2016 och kliniken har för avsikt att använda RayPilot som precisionsinstrument både vid hypofraktionerad prostatacancerbehandling samt i en klinisk studie som även den syftar till att uppnå en hög dos på tumören samtidigt som stråldosen till den friska vävnaden runt prostata minskas.
– På Universitetssjukhuset Örebro vill vi ligga i framkanten med ny teknik och nya behandlingsmetoder. Här förenas fördelen med en hög intern stråldos från brachyterapi som ges till prostatakörteln utan marginal med en extern strålserie vars positionering kontrolleras med mm precision även under själva bestrålningstiden. Vi har redan fått internationell uppmärksamhet för det vi gör för att höja precisionen med RayPilot. Under denna veckan har vi besök från en Europeisk klinik som är här för att studera och lära sig denna nya och spännande teknik. säger Bengt Johansson, Överläkare på Onkologiska Kliniken på Universitetssjukhuset Örebro.
Studien omfattar ett 30-tal patienter i Örebro där patienterna får en kombination av intern strålbehandling (brachyterapi) på 14,5 Gy följt av extern strålbehandling vid 14 tillfällen med 3 Gy per tillfälle. RayPilot används för att kontinuerligt följa intern prostatarörelse. Marginalen runt prostata är 3 mm och strålningen avbryts om prostata rör på sig mer än 2 mm för att säkerställa att rätt volym behandlas.
– Det känns mycket bra att vi med Universitetssjukhuset Örebro nu har en referenskund i Sverige som kommer dra nytta av de potentiella fördelar som RayPilot kan ge. Det är även positivt att kliniken har för avsikt att använda RayPilot både inom ordinarie behandling samt inom en klinisk studie vilket leder till publikationer som är viktiga för att stärka RayPilot internationellt säger Micropos VD, Tomas Gustafsson.