Capitainer lanserar ny produkt för större volym av blod vid egenprovtagning
Hem Medicinteknik Capitainer lanserar en ny produkt för större volym av blod vid egenprovtagning

Capitainer lanserar en ny produkt för större volym av blod vid egenprovtagning

Publicerat av: Redaktionen

Det svenska medicinteknikföretaget Capitainer lanserar idag en ny produkt för egenprovtagning av blod.

Provtagningskortet kan samla upp fem gånger så mycket blod som sin föregångare.

Den nya produkten SSkånes universitetssjukhus får nationella högspecialiserade uppdrag inom behandling av cancerkånes universitetssjukhus får nationella högspecialiserade uppdrag inom behandling av cancerbreddar Capitainers utbud och marknad avsevärt genom att möjliggöra fler och andra typer av analyser. Det är dessutom enklare att implementera för laboratorierna.

Nu lanserar Capitainer ett kort för egenprovtagning som samlar in och lagrar en betydligt större mängd blod (2 x 50 mikroliter) jämfört sin föregångare (2 x 10 mikroliter) och utgör därmed ett viktigt komplement i Capitainers produktplattform. Den större volymen innebär att det går att mäta betydligt fler biomarkörer i samma prov, men också att utbudet av analyser breddas eftersom vissa ämnen kräver större mängd blod för en korrekt analys.

Capitainers patenterade produkter för egenprovtagning bygger på att patienten själv, eller med hjälp, samlar in sitt blod med hjälp av ett särskilt provtagningskort. Kortet suger upp en exakt mängd blod som torkas i ett skyddat papperschip. Provet skickas sedan i vanligt brev till labbet för analys – utan krav på kyltransport eller specialförpackning.

En större provvolym innebär också bättre kompatibilitet med befintliga laboratorieanalyser, processer och utrustning.

”Det medför att fler laboratorier kommer att ha möjlighet att analysera våra prover. Det blir enklare att implementera och dra fördel av våra smarta egenprovtagningslösningar och det gör att vi ser en stor potential på landsbygden i utvecklingsländer”, säger Christopher Aulin.

Capitainer lanserar ny produkt för större volym av blod vid egenprovtagningDen nya produkten Capitainer B50 möjliggör analyser som kräver större volymer blod för god analytisk känslighet. Till exempel kvantitativa PCR, som mäts vid exempelvis HIV och hepatit. Produkten kan också användas för analyser av ämnen som förekommer i låg koncentration, som exempelvis dopingsubstanser.

Capitainer tar fram en komplett plattform för självprovtagning av blod, plasma och urin. På marknaden finns i dag Capitainer B (blod) samt Capitainer B Vanadate (ett kort speciellt framtaget för korrekt analys av PEth, en viktig markör för långvarigt alkoholintag/missbruk).

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>