Välfärdsbredbandet – en säker uppkopplingen för omsorgstjänster
Hem TEKNIKSÄKERHET Välfärdsbredbandet – en säker uppkopplingen för omsorgstjänster

Välfärdsbredbandet – en säker uppkopplingen för omsorgstjänster

Publicerat av: Redaktionen

Nu är alternativet till mobil uppkoppling av omsorg etablerat i full skala! 

Vi har valt att bygga upp Omsorgsportalen kring en robust infrastruktur – med framtidssäkrad fast anslutning rakt in i varje hushåll och Välfärdsbredbandet som trygg bärare av information. 

— Att skapa en säker uppkoppling har varit en vital förutsättning för Omsorgsportalen sedan första idén uppkom om portalen. Att ett samtal från ett trygghetslarm exempelvis inte skulle komma fram när det som mest behövs vill man ju gärna inte tänka på. Därför känns det bra att vi inom telekom nu kan säkerställa datakommunikationen inom vård och omsorg så att välfärdstjänster kan fungera som de borde, säger Karl Stolpe, ansvarig för Digital Omsorg hos Sappa.

Uppkopplade omsorgstjänster som trygghetslarm eller tillsynstjänster som kontaktar en larmcentral använder traditionellt SIM-kort, beroende av mobilnätets täckning. Omsorgsportalens tjänster, där Välfärdsbredbandet alltid ingår, bärs fram över Sveriges olika nät så som lokala stadsnät, som i princip alltid består av fiber och garanterar en stabil och säker uppkoppling dedikerad dina omsorgstjänster. Mobila lösningar är fortfarande ett bra komplement till Välfärdsbredbandet, exempelvis där den fasta infrastrukturen inte byggts ut än eller där man vill ha redundant uppkoppling till det fasta Välfärdsbredbandet.

— Välfärdsbredbandet är mer än bara en bredbandsuppkoppling. Det ger digital omsorgstjänster en egen uppkoppling parallellt med det vanliga bredbandet, som fungerar helt opåverkat av andra tjänster som strömmar till och från hushållet, förklarar Karl Stolpe.

Med rätt tekniska förutsättningar kan också delar av vård- och omsorgsverksamheten styra om till ett mer digitalt arbete och låta händer finnas där händer behövs. Exempel på hur det kan fungera är att låta nattlig tillsyn hanteras av tillsynskamera istället för att hemtjänstpersonal ska åka hem till och gå in i brukarens sovrum under natten. Det frigör resurser som kan nyttja den vakna tiden under dagen åt mer kvalitativa insatser som gynnar brukaren långt mer.

Tack vare en säker uppkoppling kan vi erbjuda en rad digitala omsorgstjänster, som kan lindra oro, skänka trygghet och förebygga olyckor. För en anhörig till en äldre eller funktionsnedsatt kan det innebära tjänster som gör det möjligt att vara närvarande även på distans. För den som är äldre, eller funktionsnedsatt och upplever ett ökat behov av stöd, kan det vara en otrolig lättnad att med bibehållen självständighet ändå ha möjlighet till hjälp när det behövs.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>