Varje år så drabbas omkring 10 000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp. Men enbart omkring 600 av dessa överlever.
Det går att rädda fler liv med hjälp av hjärtstartare men det är förstås viktigt att förstå hur dessa maskiner fungerar. Här är några mycket vanliga frågor om hjärtstartarna som kan finnas på arbetsplatser såväl som i privata hem.
Vad är en hjärtstartare?
En hjärtstartare, eller defilibrator som den kallas på engelska, är en apparat som används vid plötsligt hjärtstopp. Hjärtstartaren kan analysera hjärtats rymt och kan avgöra om det kommer att behövas en chock eller inte. Med chocken så kan startaren få hjärtat att återgå till normal rytm då de elektriska impulserna på detta vis ordnas och kommer ur det kaos som har uppstått.
Kan man använda hjärtstartaren på barn?
Ja, det går att använda hjärtstartare också på barn. Senare studier visar att barn som får hjärtstopp har lika god prognos som vuxna att återhämta sig så det gäller att sätta in alla medel som finns på ett barn med hjärtstopp precis som på en vuxen.
Vad är fördelarna med att använda hjärtstartaren?
Om ingen hjärtstartare används så kommer chansen till överlevnad att minska med omkring 10 % per minut som går tills ambulans dyker upp. Ju snabbare hjärtstartaren kan sättas in ju större blir chansen att den som har fått hjärtstopp överlever.
När ska hjärtstartaren användas?
Om en person inte andas så kan hjärtstartaren användas. Om hjärt- och lungräddning ges så ska även startaren komma fram. Om en person som är medvetslös andas så behöver du inte använda startaren.
Hur kan en elektrisk apparat få igång hjärtat?
En modern hjärtstartare kommer att skicka några elektriska chocker in i hjärtat efter att ha läst av dess rytm. Apparaten kan avgöra om det kommer att krävas en chock som skickas via elektroder som fästs vid bröstet på personen som har drabbats av hjärtstoppet. Chocken kan avbryta det kaos som råder i hjärtat och se till att det går tillbaka till normal rytm med de naturliga elektriska chocker som krävs för att det ska fortsätta dras samman och skicka ut blod till kroppen.
Finns det olika typer av hjärtstartare?
Det finns lite olika typer av startare och de fungerar på lite olika sätt. De automatiska apparaterna kan vara fullt automatiska eller bara delvis. Om apparaten inte är fullt automatiskt så kan det vara så att du måste trycka på en knapp för att den ska ge en chock. Det finns också helt manuella startare som enbart används av utbildade sjukvårdare. Det är dessa som du ibland kan se på tv eller på film.
Vad kostar en hjärtstartare?
Det varierar som alltid mellan modell till modell. Men räkna med allt från 5.000 kr och uppåt. Även om det kan kännas som en tung kostnad idag är det en investering som håller minst åtta år då du har garanti. Ni kan jämföra hjärtstartare och deras priser här.
Får alla ge hjärtstartning med apparat?
Alla kan använda hjärtstartarna som är till för bruk av lekmän. Det enda du behöver göra är att följa de instruktioner som apparaten ger. Men det är klart att det kan kännas tryggare att använda en hjärtstartare om du först har fått lite träning. Arbetsplatser bör investera i en dag eller två där all personal lär dig hur apparaten ska användas och hur man ger hjärt- och lungräddning.
Kan man skada en person med hjärtstartaren?
Om du använder en modern automatisk hjärtstartare så kommer den inte att skicka någon elchock då det inte behövs. Om du tror att den som ligger på golvet inte andas men hjärtat slår som vanligt så kommer startaren att märka detta. Du får då instruktionen att det inte krävs någon chock.
Kan hjärtat stanna igen efter behandling?
När hjärtat har kommit igång igen med hjälp av en hjärtstartare så är det viktigt att låta elektroderna sitta kvar tills ambulans kommer. Apparaten kommer att tala om ifall det behövs nya chocker och då är ju utrustningen redan på plats.
Kan man skicka en chock av misstag?
Nej, det går inte att chocka en person med en hjärtstartare av misstag om det rör sig om en automatisk maskin som läser av hjärtats rytm. Den kommer inte att tillåta detta då det redan är konstaterat att hjärtat dras samman som det ska.