Vård och omsorg blir en vinnarbransch med 5G
Hem NYHETER Vård och omsorg blir en vinnarbransch med 5G

Vård och omsorg blir en vinnarbransch med 5G

Publicerat av: Redaktionen

Parallellt med att den svenska debatten om 5G-utbyggnaden rullar vidare så kommer nu nya globala siffror på hur stora vinster som tekniken kan innebära.

Vård och omsorg blir en vinnarbransch med 5G

 

Om tio år väntas 5G bidragit till en BNP-ökning på hela 1 300 miljarder dollar inom åtta större ekonomier.

Störst blir vinsterna inom vård och omsorg, men även klimatområdet och finansbranschen kommer att gynnas starkt av utvecklingen. Det visar PwC:s internationella rapport Global 5G Economic Impact.

– En stor del av den här hisnande summan – 530 miljarder dollar – hänger samman med utvecklingen inom vård och omsorg. Ungefär en fjärdedel handlar om nya klimatrelaterade tekniklösningar för samhället, berättar Ulrika Andersson, som är partner inom Consulting på PwC.

Vård och omsorg vinnare när 5G tar fart
Enligt rapporten så kommer vi alltså att få se en omfattande utveckling inom vård och omsorg tack vare 5G och där mycket kan förändras för både patienter och personal inom de närmaste tio åren.

– På senare år har vi börjat skrapa på ytan till de möjligheter som vård på distans innebär. Det här är bara ett av många områden där 5G kan möjliggöra bättre resultat och kostnadsbesparingar. Andra exempel på framsteg är datadelning i realtid, bättre kommunikation mellan läkare och patienter och automatisering på sjukhus, menar Henrik Schildt, som är branschexpert inom hälso- och sjukvård på PwC.

De vinster som framkommer i rapporten är uppdelade enligt följande:

Område inom vård och omsorg  Vinst (miljarder dollar)
Färre och kortare sjukhusvistelser 161
Drönartransporter – till exempel av medicinsk utrustning 155
Utveckling av telemedicin 123,5
Förbättrade kontakter mellan läkare och patienter 89,5

Källa PwC:s Global Economic Impact of 5G

5G ger stöd till klimatomställningen
Även inom de övriga branscher som har analyserats så finns det stora vinster till följd av 5G-utvecklingen.

  • Rapporten visar vinster på hela 330 miljarder dollar tack vare nya smarta klimatinriktade tekniklösningar som underlättar hantering av till exempel energi, vatten och avfall.

–  5G blir en möjliggörare för nya verktyg och så kallade smarta nät. Det innebär i sin tur att elleverantörer kan ge en mer detaljerad bild av energianvändning vilket leder till energibesparingar. Med 5G blir det även möjligt att använda betalning kopplat till faktiska avfallsmängder, med hjälp av applikationer och digital spårning. Vi kommer även att kunna hantera avfall i stadsområden mer effektivt med hjälp av sensorer kopplade till 5G-teknik, berättar Ulrika Andersson.

  • Inom konsumtion och media, där spelsektorn räknas in, kommer vinsterna att landa på 254 miljarder dollar.
  • För finansbranschen ger 5G nya möjligheter i form av förbättrade kundupplevelser och nya möjligheter att minska bedrägerier. Vinsterna här väntas bli 86 miljarder dollar.

USA blir den stora vinnaren av 5G-utrullningen
​​​​​​​Enligt rapporten så kommer 5G att ge USA-marknaden ett uppsving på 484 miljarder dollar fram till år 2030, vilket är mer än dubbelt så stora vinster som väntas för Kinas del (220 miljarder dollar). På tredje plats i rangordningen hamnar Japan (76 miljarder dollar).

– De här länderna blir vinnare tack vare synergier kopplade till deras storlek, men även på grund av väl utvecklad och modern industriproduktion där 5G kommer att göra stor skillnad, säger Ulrika Andersson och avslutar;
– Med 5G kan vi effektivisera hela det digitala samhället och för oss här i Sveriges handlar det nu mycket om att inte tappa tempo. Dessutom måste såväl näringsliv som offentliga verksamheter fokusera på den egna 5G-strategin och en plan för att omsätta den strategin i praktiken.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>