Vårdforskningsstipendiet 2023 går till forskning om barns delaktighet i reumavården
Hem NYHETERFORSKNING Vårdforskningsstipendiet 2023 går nu till forskning om barns delaktighet i reumavården

Vårdforskningsstipendiet 2023 går nu till forskning om barns delaktighet i reumavården

Publicerat av: Redaktionen

Veronica Lundberg får årets Vårdforskningsstipendium på 50 000 kronor från Reumatikerförbundet.

Hennes forskning ger ökad kunskap om vad barn med reumatisk sjukdom behöver i mötet med vårdpersonal.

Hon utvecklar också nya digitala arbetsmetoder som kan användas som stöd i relationen barn, föräldrar och vårdpersonal.
Vårdforskningsstipendiet 2023 går till forskning om barns delaktighet i reumavården

Veronica Lundberg

Veronica Lundberg är leg. fysioterapeut med specialistkompetens inom reumatiska sjukdomar hos barn och unga och medicine doktor. Hon forskar om barn och unga med JIA (juvenil idiopatisk artrit), deras föräldrar och vårdpersonal inom barnreumateam i norra Sverige.

Veronica Lundbergs forskning visar att samarbete mellan barn, föräldrar och vårdpersonal under sjukvårdsbesök hjälper barn att uttrycka sina upplevelser och önskemål. Sjukvårdspersonal kan öka barns delaktighet genom att skapa en god relation med barnet och föräldrarna, och genom det stärka barnets självförtroende och självständighet. Om barnen är förberedda och får det utrymme och stöd de vill ha kan de lättare kommunicera och vara delaktiga vid vårdbesöken. Detta gynnar barnens vård och behandling.

– Det är mycket hedrande att bli tilldelad Reumatikerförbundets Vårdforskningsstipendium. Det bekräftar att forskning om barns och ungdomars delaktighet inom reumatologisk barnsjukvård är viktigt. Stipendiet lyfter också de forskningsdeltagare som ställt upp i forskningen. Deltagarnas erfarenheter och kunskap har varit mycket värdefulla och viktiga för forskningen och för det pågående utvecklingsarbetet inom reumatologisk barn- och ungdomssjukvård, säger Veronica Lundberg.

Veronica Lundberg disputerade 2020 i ämnet fysioterapi på en avhandling med titeln ”Children with Juvenile Idiopathic Arthritis-Health-related quality of life and participation in healthcare encounters”. Hon tillhör barnreumateamet vid Barn- och ungdomscentrum, Norrlands Universitetssjukhus, Umeå och arbetar med barn och unga med barnreumatism. Hon är även knuten till Institutionen för Samhällsmedicin och rehabilitering, Fysioterapi, Umeå universitet.

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>