Världsunika resultat för hjärtkirurgin på Skånes universitetssjukhus
Hem HÄLSA Världsunika resultat för hjärtkirurgin på Skånes universitetssjukhus i Lund

Världsunika resultat för hjärtkirurgin på Skånes universitetssjukhus i Lund

Publicerat av: Redaktionen

Ingen patient avled i samband med hjärt- och lungtransplantation på Skånes universitetssjukhus i Lund under 2022 och dödligheten vid planerad hjärtkirurgi var lägst i landet.

Det visar färsk statistik för verksamheten.

Skånes universitetssjukhus i Lund hade under 2022 ingen dödlighet efter hjärt- och lungtransplantationer vilket är unikt i världen.

Detta trots att antalet transplantationer ökat kraftigt de senaste åren, framförallt transplantation av hjärtan.

Dessutom var dödligheten vid planerad hjärtkirurgi på Skånes universitetssjukhus den lägsta i landet, 0,2 %, vilket är hälften av tidigare bästa presenterade svenska resultat.

– Detta har ansetts omöjligt men verksamheten har bedrivit ett långsiktigt kvalitetsarbete med högspecialiserade team och samtidigt etablerat ett tätt samarbete med Cleveland Clinic i USA som internationellt har de bästa hjärtkirurgiska resultaten, säger Rikard Linnér, verksamhetschef för thorax och kärl på Skånes universitetssjukhus.

Fyra uppdrag inom nationell högspecialiserad vård

Skånes Universitetssjukhus i Lund har fyra uppdrag inom nationell högspecialiserad vård för all komplex hjärtkirurgi, på såväl vuxna som barn.

– De fina resultaten är möjliga tack vare ett starkt teamarbete i hela vårdkedjan, från inskrivning till utskrivning. Själva kirurgin är förvisso central men för att nå så här goda resultat krävs att förutsättningarna för kirurgen är de allra bästa, från utredning och planering inför operation, sövning, postoperativ vård och inte minst att patienter och familjer är välinformerade och trygga, säger Elisabeth Olhager, verksamhetschef för barnkirurgi och neonatalvård där barnhjärtcentrum på Skånes universitetssjukhus ingår.

Flesta hjärtkirurgiska fall i landet

Världsunika resultat för hjärtkirurgin på Skånes universitetssjukhusDen hjärtkirurgiska verksamheten på Skånes universitetssjukhus har flest antal fall per år i landet, 1 500 fall att jämföra med Sveriges övriga centra som i genomsnitt har 625 fall per år.

– De internationella samarbetena innebär också att det på Skånes universitetssjukhus i Lund görs ytterst avancerad hjärtkirurgi där patienterna annars hade fått söka sig utomlands för behandling. Titthålskirurgi, som är vanlig vid hjärtkirurgin i Lund, gör det skonsammare för patienterna och bidrar vidare till de utmärkta resultaten, säger Rikard Linnér.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>