Vicore stärker sin pipeline samt meddelar goda resultat i klinisk studie
Hem HÄLSA Vicore stärker sin pipeline samt meddelar resultat i klinisk studie

Vicore stärker sin pipeline samt meddelar resultat i klinisk studie

Publicerat av: Redaktionen

Vicore Pharma, ett läkemedelsbolag i klinisk fas som utvecklar läkemedel inom ovanliga lungsjukdomar meddelade i dagarna att de stärker sin pipeline.

Detta i ljuset av prekliniska resultat och de senaste positiva kliniska resultaten av läkemedelskandidaten C21 som har visat sig öka lungfunktionen hos patienter med idiopatisk lungfibros. 

Nu meddelar bolaget planer på att inleda klinisk studie med C21 i PAH.

Pulmonell arteriell hypertension (PAH) är en ovanlig hjärt- och lungsjukdom med ett stort medicinskt behov där nuvarande läkemedel minskar trycket genom att vidga blodkärlen men utan att påverka den underliggande sjukdomen eller förbättra överlevnaden. Både PAH och den pulmonella hypertensionen (PH) associerad med idiopatisk lungfibros (IPF), innebär en pulmonell vaskulär dysfunktion som bidrar till progression av sjukdomen och till slut hjärtsvikt.

Vicore stärker sin pipeline samt meddelar goda resultat i klinisk studieVicore har genererat prekliniska resultat i modeller av pulmonell hypertension som visar att C21 reverserar kärlförändringar och signifikant förbättrar hemodynamik. I kombination med de vaskulära effekterna som uppvisades i den mekanistiska kliniska studien på systemisk skleros-patienter stödjer datan klinisk utveckling i PAH. C21 minskar den profibrotiska faktorn TGFβ i mänsklig IPF-lungvävnad och den etablerade betydelsen av TGFβ vid utveckling av PAH stärker hypotesen ytterligare.

Om utvecklingen inom PAH blir framgångsrik kommer C21 sannolikt kunna erhålla särläkemedelsstatus i USA och Europa.

“Vi har tidigare undersökt PAH som en möjlig indikation för utveckling och nu med de prekliniska resultaten och de positiva interimsresulten på IPF, så har vi beslutat oss för att gå vidare och genomföra en konceptstudie med C21, för att stärka våra portfölj inom ovanliga lungsjukdomar”, säger Carl-Johan Dalsgaard, VD.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>