Storsatsning på systemutveckling gör skillnad för samhället
Hem NYHETERIT-LÖSNING Storsatsning på systemutveckling gör nu skillnad för samhället

Storsatsning på systemutveckling gör nu skillnad för samhället

Publicerat av: Redaktionen

Med hjälp av systemutveckling kan bland annat transaktioner mellan olika vård- och journalsystem ske effektivare, äldre personer i högre grad involveras i samhället och anestesiläkare ta del av patientens vitalvärden direkt under operationen.

Vinsterna för samhället är många och Atea går nu ut i stor rekrytering för att möta framtidsbehoven. 

– Systemutveckling har genom åren spelat en viktig roll i att utveckla och effektivisera olika verksamheter men den senaste tiden talar sitt tydliga språk i hur viktig systemutveckling är i digitaliseringsarbetet. Pandemin har säkert bidragit i att allt fler ser behovet av att ta in systemutvecklare som kan ge verksamheten en skjuts framåt. Här ska Atea vara marknadsledande och fyller nu på med kompetens i Sundsvall, säger Gabriella Norberg som är platschef på Atea i Sundsvall.

Inledningsvis ska totalt 10 systemutvecklare anställas. På sikt är målet ännu större – fram till år 2024 ska det totala antalet inom Atea mer än dubbleras. Ambitiöst men inte omöjligt, enligt Gabriella.

Storsatsning på systemutveckling gör skillnad för samhället– Inom it-branschen pratar vi mycket om kompetensbristen som är ett allt större problem, och detta är såklart en grupp som är attraktiv på arbetsmarknaden. Det vi tror kommer att krävas är att verksamheter delar på kompetensen genom att hyra in den till specifika projekt och vidareutveckling av sina applikationer. Det blir samtidigt en usp för oss som arbetsgivare – kunniga människor vill göra skillnad och får på så sätt chans att verka i olika verksamheter, såväl privata som offentliga.

Hög utvecklingstakt

Exempel på utvecklingsprojekt som Ateas konsulter jobbar med är en integrationsplattform för transaktioner mellan vård och journalsystem i Region Jämtland och Härjedalen. Här handlar uppdraget både om att förvalta och vidareutveckla plattformen till att möta framtidens vårdbehov och kommunikationslösningar. Uppe i Luleå arbetar Atea tillsammans med kommunen för att äldre i högre grad ska delta i och få glädje av den digitala utvecklingen.

En teknisk lösning byggd på kognitiv AI, i form av en digital assistent och en videokommunikationslösning, ska på ett enkelt sätt ge äldre tillgång till film, musik, nyheter och samhällsinformation. Samtidigt pilottestas nu en lösning på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, där Atea ihop med vården har utvecklat en lösning som låter anestesiläkaren se såväl patient som vitalvärden parallellt via Hololens och Augmented Reality.

– När man säger it tänker många på datorer eller surfplattor. Men området vi jobbar med är mer abstrakt och verksamhetsknutet, och vi har bara börjat att skrapa på den fantastiska utveckling som kommer att ske de närmsta åren. Att vara med på den resan är att göra skillnad för samhället, och vi ser fram emot att anställa och växa med uppgiften, säger Simon Norman som är chef för Systemutveckling på Atea Sverige.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>