E-frikort i TakeCare förenklar besöket på vårdcentralen
Hem NYHETERE-HÄLSA E-frikort i TakeCare förenklar besöket på vårdcentralen

E-frikort i TakeCare förenklar besöket på vårdcentralen

Publicerat av: Redaktionen

Både personal och patienter på Avesta vårdcentral gör tummen upp för den e-frikortslösning från CGM som nu införts i Landstinget Dalarna.

E-frikort i TakeCare förenklar besöket på vårdcentralen 1

Det är roligt att det händer saker och att man får vara med om att införa nya funktioner som både vi som jobbar och patienterna gillar, säger Therese Strömberg, undersköterska på Avesta vårdcentral.

Den snabbare hanteringen av varje besök kortar köerna och minskar stressen hos personalen.Avesta vårdcentral tar emot upp till 250 besökare per dag och av dessa har merparten frikort. Efter att e-frikortslösningen infördes för ett par månader sedan, märker personalen en stor skillnad i tidsåtgången vid kassan.

-Köerna är kortare nu eftersom varje registrering går så mycket fortare, berättar Therese Strömberg, undersköterska på vårdcentralen. Vi som jobbar i kassan är mindre stressade eftersom vi får tid över att göra andra arbetsuppgifter som förut var svåra att hinna med.

Slipper manuell hantering

Tidigare fick personalen stämpla högkostnadsremsor och själva räkna ut när gränsen för frikort var passerad. Ganska ofta hände det att patienten glömt ta med kvitton från besök på andra ställen. Ibland hade de därför betalt för mycket och då måste tidigare betalningar makuleras. Det blev mycket manuellt jobb som tog onödig tid för både patient och personal.

-Nu gör vi registreringarna av besöken direkt i TakeCare och frikortstjänsten som är kopplad till systemet håller ordning på alla patientens besök och signalerar när patienten uppnått gränsen för fri sjukvård. För patienterna är den stora vinsten att de slipper hålla ordning på sina kvitton och samla manuella stämplar i högkostnadsremsor. Om de vill kan de logga in på 1177.se och se sitt befintliga saldo.

-Flera patienter frågade efter den här lösningen redan innan detta infördes hos oss, berättar Therese. De tyckte att det var gammalmodigt med stämplarna.

Det är frivilligt att ansluta sig till frikortstjänsten men hittills har ingen på vårdcentralen i Avesta tackat nej. Nu ser Therese och hennes kollegor också med spänning fram emot att få ansluta ankomstterminaler i kassan där bland andra frikortspatienterna kan registrera sin ankomst utan att ens passera kassan.

-De här två nya funktionerna tillsammans kommer att spara massor av tid både för oss och patienterna. Det är roligt att det händer saker och att man får vara med om att införa nya funktioner som både vi som jobbar och patienterna gillar.

CGM:s lösning för e-frikort och ankomstregistrering

Landstinget Dalarna har infört samma lösning för e-frikort som Stockholms Läns Landsting. Den bygger på CGI:s frikortstjänst som CGM utvecklat en koppling till från vårdinformationssystemet TakeCare. Patientbesöket registreras i TakeCare som har e-frikortstjänsten integrerat.

Den ankomstregistrering – CGM Welcome – som snart blir aktuell för Landstinget Dalarna är samma som Stockholms Läns Landsting använder idag. CGM Welcome i Stockholm används för att registrera barn, frikort och patienter som är över 85 år.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>