Hem NYHETER Vitroprobes metod gör läkemedelsutveckling både snabbare och billigare

Vitroprobes metod gör läkemedelsutveckling både snabbare och billigare

Publicerat av: Redaktionen

​Pinfärska bolaget Vitroprobes innovation har redan väckt stort intresse i läkemedelsindustrin.

Vitroprobes metod gör läkemedelsutveckling både snabbare och billigare 2

Bolagets grundare och forskarna bakom Vitroprobes innovation Martin Andersson, professor i kemi, Gustav Sundell doktor i fysik och Mats Hulander, doktor i biologi

Det är en ny, unik metod för att analysera 3D-strukturen hos proteiner och biomolekyler i tillverkning av mediciner – en process som tar lång tid och kostar mycket pengar i dagsläget.

Målet är att skala upp metoden till industristandard, det vill säga att den används i alla liknande processer.Vägen dit ser lovande ut för Chalmers Ventures senaste nytillskott.

För att lyckas med läkemedelsdesign måste man kunna förstå på djupet hur läkemedlet som ska prövas interagerar med molekylen som är målet i kroppen.

Idag måste det göras i flera steg vilket tar mycket tid och kostar pengar. Det unika i Vitroprobes metod är att den kemiska sammansättningen och 3D-strukturen hos biomolekylerna kan analyseras med en och samma teknik. Det ger mer information och processen blir snabbare.

– Det kommer inte ofta ny teknik av det här slaget. Vi har prövat och sett att vår metod är angelägen för att optimera utvecklingen av mediciner och fyller ett behov för tillverkarna. Därför vill vi nu se till att den kan bli standardiserad och spridas i stor skala, säger Gustav Sundell en av bolagets tre grundare och dess nya vd.

Multidisciplinär forskning bakom metoden

Innovationen har varit möjlig att få fram tack vare samarbete mellan tre olika forskningsområden – kemi, fysik och biologi. Bolagets tre grundare som står bakom den är utöver Gustav Sundell doktor i fysik, Martin Andersson professor i kemi och Mats Hulander doktor i biologi. De kommer fortsätta att arbeta ihop, men Gustav fick taktpinnen över bolaget och arbetar nu heltid med det.

”Som en fullproppad godisaffär” – en innovation som efterfrågas

Trots att bolaget är helt nytt har den nya metoden redan tagit stora steg mot målet att göra nytta och användas. Det tydliga intresset, behovet och rektionerna från industrin är också orsaken till att det bildades

– När vi gjorde vår marknadsanalys förstod vi att vi hade fått fram något exceptionellt som verkligen efterfrågades. En av de som svarade jämförde vår metods potential och möjliga användningsområden med känslan av att stå framför en fullproppad godisaffär. Det var fantastiskt roligt och sporrade oss ordentligt säger Gustav Sundell.

Chalmers Ventures – ett avgörande steg i utvecklingen framåt

Att få stöd från Chalmers Ventures och affärscoachen Louise Brudö ser Gustav Sundell och hans medgrundare på som närmast avgörande för att bolaget ska kunna komma igång och så småningom nå målet med att standardisera metoden. Den positiva inställningen till samarbetet och synen på Vitroprobes möjligheter är ömsesidig.

– Bakom Vitroprobe finns ett kompetent och drivet team. Deras innovation är grundad i spännande forskning med stor potential. Vi ser verkligen fram emot att vara en del av det här bolagets tillväxtresa, säger Louise Brudö på Chalmers Ventures.

Detaljerna runt bolagets spännande fas och fortsatta utveckling är omgärdat av hemligheter. Men pilotförsök ligger inom en kort tidshorisont, processen för att skala upp metoden är på olika sätt igång. Och det har kan i sin tur och i ett större perspektiv få en positiv betydelse för oss alla.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>