Wacanos nya podd – Därför är sömnen livsviktig för oss
Hem HÄLSA Wacanos nya podd – Därför är sömnen livsviktig för oss

Wacanos nya podd – Därför är sömnen livsviktig för oss

Publicerat av: Redaktionen

Wacano är ett informations- och utbildningsföretag inom vård och omsorg. Vi har utvecklat en metod att använda poddar och självtester för kompetensutveckling och information.

I den här nya faktapodden som finns på www.wacano.se ger professor Torbjörn Wacanos nya podd - Därför är sömnen livsviktig för oss 2Åkerstedt intressant kunskap om sömnen som är livsviktig för oss människor.

Sömnbehovet är mycket individuellt och en mindre sömnbrist är inget att oroa sig över. Två timmars förlorad nattsömn kan lätt kompenseras med 30 minuters tupplur. Men en längre tids sömnbrist kan få allvarliga konsekvenser.

Vad gäller drömmar så har de en viktig funktion i att överföra korttidsminnen till långtidsminnet. Men finns det verkligen någon koppling mellan drömmar och verklighet? Vad säger forskningen om drömtydning? Och varför upplever vi ofta ett slags förlamning i drömmen, vi kanske försöker fly från en hotfull situation men benen känns som sirap.

Torbjörn Åkerstedt är professor i psykologi vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet, och som ägnat sig åt sömnforskning i över 40 år.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>