World Pneumonia Day 2022
Hem HÄLSA World Pneumonia Dag 2022

World Pneumonia Dag 2022

Publicerat av: Redaktionen

Världslunginflammationsdagen uppmärksammas varje år den 12 november.

Den grundades 2009 för att öka medvetenheten om lunginflammation och för att förespråka globala åtgärder för att förebygga, diagnostisera och behandla denna dödliga sjukdom.

I genomsnitt dödar den ensam fler barn än den kombinerade dödligheten orsakad av AIDS, mässling och malaria.
Pneumokocker

Pneumokocken (Streptococcus Pneumoniae) är en bakterie som ingår i släktet streptokocker och den vanligaste orsaken till lunginflammation. Den orsakar även andra allvarliga sjukdomar som hjärnhinneinflammation (meningit) och blodförgiftning (sepsis), men även mindre svåra sjukdomar som öroninflammation och bihåleinflammation.

När en bakteriell infektion uppstår som komplikation av en virusinfektion i de övre luftvägarna (till exempel i anslutning till en influensa) är det vanligen pneumokocker som är orsaken. Det beror på att pneumokockerna har goda möjligheter att föröka sig när slemhinnorna är skadade. Pneumokocker är därmed en av de främsta orsakerna till dödsfall på grund av infektioner hos vuxna.

Vaccination mot pneumokocker

I Sverige ingår sedan länge vaccination mot pneumokocker i det nationella barnvaccinprogrammet, alla spädbarn får tre sprutor under det första levnadsåret. Vad inte så många vet, är att man bör vaccinera sig mot pneumokocker även i vuxen ålder. Läs mer om detta i vårt bifogade VUXVAX program.

Vårt vaccin, Apexxnar, skyddar mot 20 serotyper av Streptococcus Pneumoniae som orsakar invasiv pneumokocksjukdom och som har associerats med hög andel dödsfall. Vaccinet är en vidareutveckling av Prevenar 13 och inkluderar alltså ytterligare 7 serotyper. Mer information om Apexxnar i den bifogade länken. Behovet av boosterdoser av Apexxnar är inte klarlagt ännu, men man antar att den ger ett livslångt skydd. Boka tid för vaccination här >>

World Pneumonia Day 2022Antibiotikaresistens

Då lunginflammation behandlas (om än sparsamt i Sverige) med antibiotika, i.e. penicillin, kan man minska antibiotikaresistensen genom vaccination. Flera studier visar en påtaglig så kallad flockeffekt efter införande av allmän vaccination av barn. Sjukdomsfallen orsakade av pneumokocker som ingår i vaccinet minskar alltså även bland ovaccinerade på grund av att smittöverföringen minskar.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>