Yogobe breddar inom mental träning tillsammans med Jenny Hagman
Hem HÄLSA Yogobe breddar inom mental träning tillsammans med Jenny Hagman

Yogobe breddar inom mental träning tillsammans med Jenny Hagman

Publicerat av: Redaktionen

Den före detta proffsgolfaren Jenny Hagman drabbades mitt i elitkarriären av blackouts och prestationsångest. Med yoga och mental träning fann hon sin väg framåt. Nu släpper Yogobe serien ”Mental träning från grunden” tillsammans med Jenny. 

Föreläsande coach som inspirerar till lugn och styrka

Somliga människor inspirerar i sitt sätt att vara. De behöver egentligen inte säga så mycket, man märker det på dem, att de har något som kommer från livserfarenhet och insikt. Jenny Hagman utstrålar styrka och förtroende på ett ödmjukt vis. Hon förmedlar det där grundande lugnet och öppenheten en människa som är trygg i sig själv bär på och hon smittar en genuin glädje och nyfikenhet.

– Jag är en kvinna på 48 år som jobbar engagerat med mental träning. Jag är idag lic. mental tränare, coach och yogalärare inom idrott och ledarskap och jag har jobbat med ledarskap sedan jag slutade min elitkarriär som golfare och golftränare, säger Jenny.

Hon har dragit många lärdomar från idrottslivet i yrkeslivet i stort, både när hon var chef och vd inom näringslivet och i dag bland annat när hon föreläser för företag, skolor och idrottsföreningar om hur man kan må bra samtidigt som man presterar på topp.

– Ledarskapets verktyg är detsamma, när man är ledare för sig själv, för företag eller som förälder, säger Jenny.

Mental träning är en färskvara

Yogobe breddar inom mental träning tillsammans med Jenny Hagman

Foto: Jenny Hagman

När Jenny jobbade som chef och hade blivit mamma, föll hon själv i vanliga fällor som hon trodde att hon överkommit genom utbildningar och erfarenheter. Hon jobbade alldeles för mycket och prioriterade bort sin egen träning, yoga och återhämtning. Hennes relationer blev mindre närvarande och hon upplevde mer och mer stress, trötthet och sömnbesvär.

– Jag vaknade upp en morgon och undrade om jag var dum i huvudet – jag gjorde ju precis tvärt emot vad jag hade lärt mig! Jag hade koll på de här delarna som golfare, men det är en färskvara. Men man måste fortsätta den mentala träningen och upprätthålla goda vanor, säger Jenny.

Hon hann prioritera om och sätta nya vanor innan väggen var mitt framför näsan.

– Det är svårt att vända loopen när det har gått för långt. Träningen behöver vara förebyggande för att ge bäst effekt. Är man i för hög stress lyssnar man inte alltid på vad andra säger, för ditt system är så inkört på att det bara är överlevnad som gäller, säger Jenny.

Hade hon varit chef i dag, hade hon lagt in 7-15 minuters avslappningsträning per dag för alla anställda.

– Tidsmässigt har man sett i forskning att det räcker för att reglera spänningstillstånd, vilket ligger till grunden för att kunna bygga mental styrka. Onlineträning som Yogobe är jättebra för att få till en enkel vana som förebygga mycket ohälsa och sjukskrivningar, säger Jenny.

Yoga och mental träning hjälpte vid blackout och prestationsångest

Jenny fick hjälp av yogans andnings- och avslappningsövningar för att få fokus och lugn mitt i stressen i stora tävlingar som golfare på elitnivå.

– Jag kom långt utan att träna mentalt. Men helt plötsligt fick jag en blackout och min kropp började skaka. Det enda huvudet kunde tänka var ”bara det inte blir över hundra slag”, något jag inte haft på över 10 år och var nästintill omöjligt på den nivån, men hjärnan brydde sig inte om det. Jag kunde inte hantera vad som hände, för jag hade inte tränat på det, säger hon.

Med mental träning kunde hon koda om skräckscenarierna till positiva målbilder. ”Tänk om jag misslyckas och inte klarar av det här” började besvaras med ”Det är ingen fara jag kommer att ta en sak i taget och kan ta hand om det här”. Yogan hjälpte henne att förankra sig i kroppen. Så fort hon kände hur kroppen började spänna sig andades hon djupt och fokuserade på här och nu.

– Kombinationen av yoga och målinriktad mental träning fungerar väldigt bra. Man kan inte bara jobba med tankarna, utan i mental träning ingår också avspänningsträning och mindfulness. De hänger ihop, tanke påverkar känsla som påverkar fler tankar, säger Jenny.

Starka nerver och lugn i sinnet

Jennys vision är att stärka människor i kropp, sinne och hjärta, till starka nerver och lugn i sinnet.

– Min riktning i arbetslivet är att fråga, vad vill jag försöka bidra med på den här jorden? Jag vill försöka få så många som jag kan att må bättre där de är. När människor släpper spänningar kan de hitta sina riktningar och använda sina gåvor, vilket ger ringar på vattnet, säger Jenny.

– Nu när jag har jobbat så länge, är det lättare att se alla erfarenheter både av alla misstagen jag har gjort och allt jag har lyckats komma över och gjort bra. Det vill jag kunna förmedla vidare. Jag önskar att jag hade de här verktygen själv när jag var yngre.

Hur hjälper yoga och mental träning dig i din vardag?
– Jag satte upp en önskad riktning att bli en närvarande mamma och har jobbat medvetet med val därefter. Om jag jämför nu mot när jag var vd, är det är min största behållning i dag, säger Jenny.

Hon jobbar fortfarande mycket, men mer effektivt. När hon är med barnen är det med mer närvaro.

– Tankarna kan börja vandra till saker jag ska göra sen men jag hinner haffa mig själv och komma tillbaka. Jag är mer närvarande, lugnare och en bättre lyssnare, till mina barn, vänner och min man, säger Jenny.

– När man kommer mer i kontakt med det man vill, kontakt med sitt eget hjärta, blir man mer medveten om vad man behöver för att må bra.

Mental träning från grunden online

Yogobe har tillsammans med Yogobe lanserat serien ”Mental träning från grunden” som är helt onlinebaserad och består av både föreläsningar samt video- och audioklasser. Serien är tillgänglig för alla aktiva medlemmar på Yogobe, och kan också vara perfekt för ett företag eller arbetsgrupp som på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt vill lära medarbetarna mer om mental träning.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>