Hem NYHETER ​Drönare blir en del av alarmeringskedjan hos SOS Alarm

​Drönare blir en del av alarmeringskedjan hos SOS Alarm

Publicerat av: Redaktionen

I juni blir drönare en del av alarmeringsresurserna hos SOS Alarm.

​Drönare blir en del av alarmeringskedjan hos SOS Alarm 3Sverige blir därmed först i världen med att genomföra kliniska studier för akutmedicinska drönartransporter och driftsätta drönare i skarpa utalarmeringar.

Drönarna kommer till en början att leverera hjärtstartare vid larm om misstänkt hjärtstopp som ett komplement till ambulansutryckningen. Så småningom finns potential för drönare att kunna användas för fler typer av akutmedicinska transporter. Initialt kommer studien att koncentreras till Göteborgs och Kungälvs kommun, med uppemot 80 000 boende inom området, med ambitionen att utvidga användningen till flera platser i Sverige under kommande år.

SOS Alarm, Hjärtstoppscentrum vid Karolinska institutet (KI) och teknikföretaget Everdrone har tillsammans bedrivit ett forsknings- och innovationsprojekt i syfte att undersöka möjligheterna för akutmedicinska transporter med drönare. KI har sedan 2015 forskat på området och den studien blir den första publicerade studien av sitt slag. Everdrone är specialiserade på säkra drönartransporter och är ett av få bolag i världen som erhållit tillstånd att genomföra tester med drönare i stadsmiljö. Projektet närmar sig slutfasen och nu ska drönartransporterna börja användas i skarpa situationer.

– Det är fantastiskt att samarbetet mellan SOS Alarm, KI och Everdrone har lett till att vi nu kan driftsätta säkra drönartransporter som kan rädda liv, säger Maria Khorsand, VD hos SOS Alarm. Vid akuta situationer räknas varje sekund. Med hjälp av drönare kan vi flyga ut mediciner och utrustning snabbt och till mer otillgängliga platser, i väntan på att ambulansen ska komma fram.

I Sverige rapporteras ca 6 000 hjärtstopp per år utanför sjukhus enligt siffror från KI. Endast en av tio överlever. Vid plötsligt hjärtstopp minskar chansen att överleva med cirka 10 procentenheter per minut om hjärt-lungräddning eller defibrillering inte påbörjas. Genom att snabbt kunna skicka en hjärtstartare till platsen för händelsen kan personen som har larmat 112 eller som befinner sig i patientens närhet påbörja en räddningsinsats.

– Vi har i våra tidigare publikationer visat att drönare har stor potential att göra nytta för hjärtstoppspatienter, säger Andreas Claesson, Docent vid KI. Men detta är sannolikt första gången i världen som ett med larmcentral fullt integrerat drönarsystem larmas ut vid misstänkta hjärtstopp som ett tillägg till ambulans. Styrkan är att det görs inom ramen för en vetenskaplig klinisk studie där vi löpande analyserar säkerhet och genomförbarhet.

När SOS-operatören får in ett larm och misstänker hjärtstopp utförs en rad aktiviteter för att så snabbt som möjligt få en ambulans till platsen. Ambulanserna larmas med prioritet 1, vilket innebär att det är en akut livshotande händelse. Samtidigt som SOS-operatören via telefon instruerar inringaren om hjärt-lungräddning larmas och dirigeras ambulansresurserna till platsen. Med det nya systemet kommer även drönare att aktiveras. Drönarna flyger till största delen autonomt men övervakas av en drönarpilot och av flygledningen på Säve flygplats för att för att inte riskera konflikter i luftrummet. Transportstyrelsen har utfärdat ett specialtillstånd för flygningarna och granskat projektet ur ett säkerhetsperspektiv.

Med hjälp av GPS-teknik och avancerade kamerasystem kan drönaren navigera till platsen och leverera hjärtstartaren exakt på den plats där den behövs. Drönaren vinschar ned hjärtstartaren från 30 meter höjd till mottagaren på plats.

– Själva metoden att sänka ner hjärtstartaren från drönaren med hjälp av en vinsch är mycket säkrare än att genomföra en landning på platser där det finns människor, berättar Mats Sällström, VD på Everdrone. Vi har under de senaste månaderna gjort över 100 testleveranser och vi kan konstatera att metoden fungerar väldigt bra.

Systemet kommer att vara igång under perioden juni – september, därefter ska resultaten utvärderas. Ambitionen att utöka projektet till fler platser i landet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>