​Första strokepatienten från Finland har behandlats i Umeå

Nu har den första patienten från Vasa i Österbotten flugits över Kvarken och behandlats med trombektomi vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

​Första strokepatienten från Finland har behandlats i Umeå 1
Den första patienten som flögs till Umeå fick behandling inom fyra timmar.

En win-win situation för både patienter i Finland och specialister i Umeå.

– Vi ser framemot ett fortsatt samarbete som möjliggör en förbättrad prognos för strokepatienter i en situation där varje minut räknas, säger Peter Nieminen, ansvarsområdesdirektör vid Vasa centralsjukhus.

Avtalet mellan Region Västerbotten och Vasa centralsjukhus inleddes i mars 2019 och innebär att strokepatienter kan transporteras med ambulansflyg från Finland och behandlas med trombektomi vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Vid trombektomi förs en kateter upp i hjärnan via ett kärl i ljumsken, det drabbade kärlet lokaliseras med hjälp av röntgen och proppen avlägsnas.

Lyckat resultat

Patienten som flögs till Umeå fick behandling inom fyra timmar; från insjuknandet i hemmet, via en undersökning på Vasa centralsjukhus, ambulansflyg till Umeå och till dess trombektomin påbörjades på INR-labb vid Norrlands universitetssjukhus.

– Logistiken fungerade som den skulle, både med larmkedjan och transporten. Men framförallt blev det ett mycket lyckat resultat för patienten, säger Johan Jacobsson, medicinsk chef vid Neuro- huvud- halscentrum Västerbotten.

Dubbel vinst

Avtalet är en vinst, både för strokepatienterna från Österbotten som kommer under behandling snabbt och för neuroradiologer vid Norrlands universitetssjukhus som är i behov av fler ingrepp för att upprätthålla sin kompetens.

– Vi behöver större volymer av patienter för att lära upp nya kollegor och tillskottet från Vasa är därför positivt ur ett utbildningsperspektiv, säger Jörgen Strinnholm, verksamhetschef för Bild- och funktionsmedicin Västerbotten.

– Trombektomin gick dessutom mycket bra.När neurointerventionisten Alexander Henze besökte patienten efter ingreppet gick patienten själv i korridoren och Alexander fick en kram. Det känns extra roligt.