Hem NYHETER ​Första strokepatienten från Finland har behandlats i Umeå

​Första strokepatienten från Finland har behandlats i Umeå

Publicerat av: Redaktionen

Nu har den första patienten från Vasa i Österbotten flugits över Kvarken och behandlats med trombektomi vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

​Första strokepatienten från Finland har behandlats i Umeå 2

Den första patienten som flögs till Umeå fick behandling inom fyra timmar.

En win-win situation för både patienter i Finland och specialister i Umeå.

– Vi ser framemot ett fortsatt samarbete som möjliggör en förbättrad prognos för strokepatienter i en situation där varje minut räknas, säger Peter Nieminen, ansvarsområdesdirektör vid Vasa centralsjukhus.

Avtalet mellan Region Västerbotten och Vasa centralsjukhus inleddes i mars 2019 och innebär att strokepatienter kan transporteras med ambulansflyg från Finland och behandlas med trombektomi vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Vid trombektomi förs en kateter upp i hjärnan via ett kärl i ljumsken, det drabbade kärlet lokaliseras med hjälp av röntgen och proppen avlägsnas.

Lyckat resultat

Patienten som flögs till Umeå fick behandling inom fyra timmar; från insjuknandet i hemmet, via en undersökning på Vasa centralsjukhus, ambulansflyg till Umeå och till dess trombektomin påbörjades på INR-labb vid Norrlands universitetssjukhus.

– Logistiken fungerade som den skulle, både med larmkedjan och transporten. Men framförallt blev det ett mycket lyckat resultat för patienten, säger Johan Jacobsson, medicinsk chef vid Neuro- huvud- halscentrum Västerbotten.

Dubbel vinst

Avtalet är en vinst, både för strokepatienterna från Österbotten som kommer under behandling snabbt och för neuroradiologer vid Norrlands universitetssjukhus som är i behov av fler ingrepp för att upprätthålla sin kompetens.

– Vi behöver större volymer av patienter för att lära upp nya kollegor och tillskottet från Vasa är därför positivt ur ett utbildningsperspektiv, säger Jörgen Strinnholm, verksamhetschef för Bild- och funktionsmedicin Västerbotten.

– Trombektomin gick dessutom mycket bra.När neurointerventionisten Alexander Henze besökte patienten efter ingreppet gick patienten själv i korridoren och Alexander fick en kram. Det känns extra roligt.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>