Hem NYHETER ​Gilbert Tribo (L): Det behövs ett nationellt system för en fast läkarkontakt

​Gilbert Tribo (L): Det behövs ett nationellt system för en fast läkarkontakt

Publicerat av: Redaktionen

Igår presenterade regeringen en ytterligare satsning från kommande budgetproposition.

​Gilbert Tribo (L): Det behövs ett nationellt system för en fast läkarkontakt 3Totalt ska cirka 3,3 miljarder kronor satsas på primärvården, varav 200 miljoner kronor av satsningen är öronmärkta för arbetet med att säkerställa en fast läkarkontakt i primärvården för alla som vill ha det.

– Det är glädjande att regeringen äntligen ser nyttan i att satsa på primärvården. Liberalerna har sedan länge förstått detta och vi tycker att primärvården ska vara navet i den svenska hälso- och sjukvården. I Region Skåne har Liberalerna drivit på för utökade resurser till primärvården, som nu har ökat med 621 miljoner kronor, säger Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Primärvården innefattar bland annat vårdcentraler, hälsocentraler, barnavårdscentraler och ungdomsmottagningar samt kommunal hälso- och sjukvård inom äldreomsorg, hemsjukvård och i LSS-verksamheter.

– Primärvårdens roll ska inte underskattas och det är där vi behöver bygga och satsa ännu mer. Men regeringens förslag om riktade medel för en fast läkarkontakt är helt fel väg att gå i dagsläget. Vi behöver ett nationellt system för en fast läkarkontakt. Då kan vi börja gå mot rätt riktning, menar Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Med ett nationellt system för en fast läkarkontakt blir vården mer jämlik samtidigt som patienten slipper upprepa sin sjukdomshistoria vid varje nytt vårdbesök, vilket minskar risken för onödiga undersökningar och behandlingar. Det blir därför bättre för både patienten och medarbetarna. Samtidigt kan vi se till att sjukvården bedrivs mer effektivt, avslutar Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>