Torsdag den 25 mars genomförs den avslutande konferensen inom projektet ”Vård och omsorg på distans”.
Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman är värdar för det digitala arrangemanget där bland annat hälso- och socialministrarna från samtliga nordiska länder och Åland medverkar.
Vård och omsorg på distans 2018–2021 (VOPD) är ett prioriteringsprojekt inom Sveriges ordförandeskapsprogram för Nordiska Ministerrådet 2018. Glesbygdsmedicinskt centrum har uppdraget att koordinera projektet och projektleda delar av det tillsammans med Nordens Välfärdscenter, Nordregio och eHälsomyndigheten. Resultaten från detta arbete har lett till att VOPD ska ingå som en del av Nordiska Ministerrådets handlingsplan för att göra Norden till världens mest integrerade och hållbara region.
– Det har varit ett mycket lyckat och givande samarbete. Nu när vi summerar projektet kan vi ge en unik bild av vad invånare och patienter tänker om distanslösningar för vård och omsorg samt vad upplevelsen är bland personal som arbetar i organisationer som har nått långt i sin digitala omställning, säger Niclas Forsling, projektledare vid Glesbygdsmedicinskt Centrum i Storuman.
Framtidens vård och omsorg på agendan
Under dagen deltar socialminister Lena Hallengren och hennes nordiska ministerkollegor i ett samtal på konferensen för att diskutera hur framtidens vård och omsorg kan se ut.
Andra höjdpunkter ur programmet är Somya Joshi från Stockholm Environment Institute (SEI), som ska presentera sin analys av klimatpåverkan vid omställning av vård och omsorg på distans. SEI presenterar även en analys av möjliga synergier och kompromisser kopplat till hållbarhetsmålen, som uppstår vid en digital omställning av vård och omsorg.
Det nordiska forskningsnätverket Health and Welfare Technology presenterar en rapport om brukarperspektivet baserat på aktuell forskning inom området. Frågeställningen är om medborgarna i Norden tycker att vård och omsorg på distans är en god idé och är det något de önskar?
Resultaten till nytta för fortsatt utveckling
Under konferensen lyfts även insikter och röster från vård- och omsorgspersonal om vad vård och omsorg på distans betyder för dem.
– Vi ska även summera de viktigaste resultaten från projektet och visa hur de kan komma till användning för intressenter och den fortsatta utvecklingen av vård och omsorg på distans, säger Niclas Forsling.
Representanter för projektet Vård och omsorg på distans 2018–2021 är dessutom inbjudna att delta vid Expo 2020, världsutställningen i Dubai, under Health and Wellness week som sammanfaller med den Arabiska hälsoveckan den första veckan i februari 2022. Man kommer finnas representerade i den svenska paviljongen och troligtvis även i den finska och norska paviljongen.