Stort behov av blod inför påsk
Hem NYHETER Stort behov av blod inför påsk

Stort behov av blod inför påsk

Publicerat av: Redaktionen

Nu när påskhelgen stundar är många blodlager runt om i landet i behov av påfyllning.

Stort behov av blod inför påsk

Blod är en färskvara som bara håller i sex veckor. Därför är det viktigt att landets blodlager ständigt fylls på.

”Sjukvården är i fortsatt behov av blod under coronapandemin,” säger Ingrid Johansson, ordförande för GeBlod kommunikation.

Eftersom blod bara kan lagras i sex veckor är det livsnödvändigt att landets blodcentraler får kontinuerlig påfyllning. ”Vi hoppas att så många blodgivare som möjligt besöker oss innan påsk som innebär många röda dagar,” säger Ingrid Johansson, ordförande för GeBlod kommunikation.

På flera håll i landet har blodlagren legat på låga nivåer de senaste veckorna och särskilt i Västra Götaland, Stockholm och Uppsala län. I vissa regioner har antalet blodgivningar minskat med 20 procent under coronapandemin. ”En av anledningarna kan vara att fler är uppmärksamma på förkylningssymptom och stannar hemma,” säger Ingrid Johansson.

Alla blodgrupper behövs
Inom sjukvården ges blod bland annat till patienter med kroniska sjukdomar och cancerdiagnoser, men också vid förlossningskomplikationer och svåra olyckor. En blödning kan till exempel uppstå under en operation och då kan blodlagret snabbt minska. ”Utan blodgivare stannar sjukvården. Trots pandemin behövs mycket blod till vård som inte kan vänta och alla blodgrupper behövs,” säger Ingrid Johansson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>