​Hövding ger bäst skydd enligt experter inom ortopedi och trauma
Hem NYHETER ​Hövding ger bäst skydd enligt experter inom ortopedi och trauma

​Hövding ger bäst skydd enligt experter inom ortopedi och trauma

Publicerat av: Redaktionen

Den stora tyska föreningen för ortopedi och traumaoperationer (DGOU) rekommenderar cyklister att använda den svenska innovationen och airbagen för cyklister, Hövding.

​Hövding ger bäst skydd enligt experter inom ortopedi och trauma 1

​Hövding ger bäst skydd enligt experter inom ortopedi och trauma

Experterna lyfter i ett pressmeddelande fram att airbagen även skyddar nacke och stora delar av ansiktet på cyklisten.

Fler och fler cyklar men fortfarande är det många vuxna som inte använder cykelhjälm. Det ökade antalet skador gör att den tyska sammanslutningen för ortopedi och traumasjukvård, DGOU (Deutsche Gesellschaft für Orthopädie und Unfallchirurgie) går ut med råd och uppmaning om att skydda huvudet vid cykling. I Sverige använder cirka fyra av tio vuxna cykelhjälm, i Tyskland är det i genomsnitt bara 18 procent. Under cykelsäsongen märker traumaläkare av det ökade antalet cykelolyckor.

Flera tyska experter och läkare uttalar sig till pressen om fördelen av att skydda sig med airbag. Överläkare Christopher Spering vid avdelningen för traumakirurgi, ortopedi och plastikkirurgi vid University Medical Center Göttingen (UMG) säger att:

”Vid användning av airbagen bromsas effekten mot huvudet vid olycka och ryggraden stabiliseras vilket minskar riskerna för kraniocerebralttrauma (fysisk skada på skallen och skallens inre strukturer)och whiplashskador i halsryggen.”

DGOU lyfter även fram Stanford Universitys studie som visar att det med Hövdings airbag är upp till åtta gånger lägre risk för hjärnskakning jämfört med om man använder traditionell cykelhjälm, vid en olycka.

”Många köper dyra elcyklar och sparar sedan in på huvudskydd. Oavsett om de använder airbag eller cykelhjälm är det viktigt att huvudet är skyddat när du cyklar.Speciellt för alla med elcykel är det värt att överväga en airbag som huvudskydd”,säger tyska forskaren Christian Juhra från institutionen för trauma vid Universitetssjukhuset Münster i Tyskland.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>