Kan robotar lösa bristen på arbetskraft när vi blir allt fler äldre?
Japan hör till länderna med snabbast åldrande befolkning. Kaigo Robotto är den japanska termen för robotar utvecklade för äldrevården. Hur robottekniken används visar Said Karlssons fotoutställning på Arbetets museum.
Att få hjälp av robotar när du blir gammal låter kanske udda. Men i Japan ser regeringen det som en framtidslösning för att ge landets många äldre ett bättre liv och minska risken för arbetsskador hos vårdpersonal. Intresset för robotar beror på att nästan var tredje japan beräknas vara över 65 år inom några år.
Fotoutställningen visar hur sociala robotar används för gymnastik och som sällskap för dementa, smarta sensorer förebygger fallolyckor och gå-hjälpmedel stärker äldres balans. Vårdpersonal har också robotbälten som ger mer kraft och slipper tunga lyft med automatiserade hjälpmedel. Genom möten med personal i äldrevården, robottillverkare, fackliga företrädare och forskare får vi ta del av olika erfarenheter, och förstå mer om både utmaningarna med att införa robottekniken och möjligheterna den kan ge.
Said Karlsson är en svensk fotograf och journalist som sedan 2008 rapporterar om Japan och dess kultur för en rad svenska och internationella uppdragsgivare. Utställningen och dokumentationen är ett samarbete mellan Arbetets museum och fackförbundet Kommunal. Tanken är att bidra till diskussionen om robotar och välfärdsteknik i svensk äldrevård.
Fotoutställningen Kaigo Robotto – robotar i japansk äldrevård visas på Arbetets museum 24 mars–6 juni 2018.