​Kampanj ska få fler att testa sina lungor
Hem NYHETER ​Kampanj ska få fler att testa sina lungor

​Kampanj ska få fler att testa sina lungor

Publicerat av: Redaktionen

Ett stort antal Norrtäljebor kan vara drabbade av lungsjukdom – utan att veta om det.

​Kampanj ska få fler att testa sina lungor 2Det här vill primärvården i Tiohundra ändra på, och startar nu en kampanj som ska få fler att testa sina lungor.

KOL (kronisk obstruktiv lungsjukdom), tillhör våra stora folksjukdomar.

Om sjukdomen upptäcks i ett tidigt stadium och patienten kan ändra sina levnadsvanor, minskar risken för en utvecklad lungsjukdom med tillhörande komplikationer.

– I Norrtälje kommun ser vi en lägre förekomst av diagnosticerad KOL, jämfört med snittet i Sverige. Därför finns det anledning att tro att många bär på sjukdomen utan att veta om det. Det här vill vi ändra på, säger Marie Petersson, kvalitetsutvecklare och läkare vid primärvården i Tiohundra.

Enkelt utandningstest

Genom att testa lungkapaciteten med ett enkelt utandningstest, kan man se om det finns risk att patienten har KOL. Då erbjuds patienten en utökad lungundersökning för att läkaren ska kunna ställa diagnos.

I maj startar därför en kampanj på samtliga vårdcentraler i Tiohundra, med målet att få fler att testa sig för KOL. Målgruppen är rökare eller tidigare rökare som är 45 år eller äldre.

– Genom en tidig diagnos kan vi sätta in effektiva åtgärder, som hjälp att sluta röka och medicinsk behandling, och därmed öka patientens livskvalitet, säger Marie Petersson, och fortsätter:

– Därför vill vi gärna att alla som tillhör målgruppen besöker sin vårdcentral för att få göra testet, som bara tar någon minut.

Tiohundras vårdcentraler finns i Norrtälje, Bergshamra, Hallstavik samt på Väddö och Blidö. Samtliga erbjuder drop-in för KOL-screening under ordinarie öppettider. Patientavgiften för testet är 100 kronor.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>