Unik digital klinik för personer med astma
Hem NYHETER Unik digital klinik för personer med astma

Unik digital klinik för personer med astma

Publicerat av: Redaktionen

Astma är den vanligaste kroniska sjukdomen och drabbar upp till 10% av befolkningen.

Unik digital klinik för personer med astma 2De oförutsägbara symtomen skapar oro för astmatiker som idag inte har tillgång till ett kontinuerligt behandlingsstöd. Nu inleder MediCheck ett samarbete med MediTuner och skapar Sveriges första digitala astmaklinik. Målet är att ge barn och vuxna med astma bättre stöd över tid och möjlighet till en symtomfri vardag.

Enligt Hjärt-Lungfonden har så mycket om var tionde barn i skolåren astma. Många faktorer kan utlösa symtom, som träning och rörelse, pollen, stress, starka dofter eller en förkylning. Symtomen kan visa sig i form av andnöd, kronisk hosta eller tryck över bröstet. Alltifrån skolgång till yrkesval påverkas och sjukdomen kan begränsa vardagen i stor utsträckning. Ett problem är otillgängligheten till vården och det stöd som behövs för en fungerande behandling.

”Regelbunden läkarkontakt betyder för astmatiker läkarbesök ungefär en gång om året. Det är ett problem då astma är en sjukdom som skiftar hela tiden. Det innebär att man måste justera behandlingen själv vilket är svårt. Man behöver råd mycket oftare än någon gång per år för att kunna må bra,” berättar Henrik Ljungberg, barnlungspecialist och medgrundare av MediTuner.

Samarbetet mellan MediTuner och MediCheck kombinerar stöd för egenvård med regelbunden hjälp från specialistläkare genom en digital astmaklinik.

Från start sätter man upp en individuell behandlingsplan tillsammans med en specialiserad astmaläkare. Därefter får man hem en egen lungfunktionsmätare. I AstmaTuner-appen registreras symtom och lungfunktion, och patienten instrueras av appen om vilka läkemedel och doser som behövs för att må bra givet patientens aktuella astmastatus. Mätvärdena sparas och delas med specialistläkaren samtidigt som man har regelbunden kontakt med kliniken via videomöten.

Med hjälp av AsthmaTuners individuella behandlingsråd och kontinuiteten med en specialistläkare kan astmatiker få rätt behandling och stöd för en symtomfri vardag.

”Förhoppningen är att många fler ska kunna må bättre och kunna hantera olika risksituationer bättre. Samarbetet med MediCheck ger personer med astma en möjlighet att få rätt hjälp när de själva behöver det oavsett vart de bor”, avslutar Henrik Ljungberg.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>