Hem NYHETER ​Kortare väntetider till läkarbesök och operation i Västerbotten

​Kortare väntetider till läkarbesök och operation i Västerbotten

Publicerat av: Redaktionen

Nyligen presenterades siffrorna för väntetider i hälso- och sjukvården för september 2019 som ligger till grund för de första utbetalningarna av den nya kömiljarden.

​Kortare väntetider till läkarbesök och operation i Västerbotten 3Region Västerbotten är den enda region i landet som förbättrat tillgängligheten med 5 procentenheter eller mer både till specialistbesök och till åtgärder. Därmed får man full pott av kömiljardmedlen.

Under det senaste året har det gjorts en särskild satsning för att korta väntetiderna till specialiserad vård i Region Västerbotten. Insatserna har varierat från extramottagningar och operationer till uppdatering av väntelistor.

Väntetiderna för besök inom den planerade specialiserade vården i länet har förbättrats med 6 procentenheter jämfört med september 2018. Kötiden till operationer och utprovning av hörapparat har förbättrats med 12 procentenheter under perioden.

Detta innebär att Västerbotten mer än väl uppfyller kriterierna för att få ersättning från kömiljarden. Exakt hur många miljoner kronor det rör sig om är ännu inte klart.

– Det är mycket glädjande att de insatser som medarbetarna gjort det senaste året har lett till kortare väntetider för många patienter. Att dessa ansträngningar lett till att vi nu får en stor andel av den så kallade kömiljarden, regeringens satsning för att korta vårdköer, är naturligtvis välkommet i vårt tuffa ekonomiska läge, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa.

De preliminära tillgänglighetssiffrorna för oktober månad är också de fortsatt positiva för Region Västerbottens del.

– Det ger oss ett bra utgångsläge att kunna hålla i detta arbete. Väntetiderna till läkarbesök och operationer är en utmaning och ett område där vi måste fortsätta att förbättra oss, säger Brita Winsa.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>