Hem NYHETER ​Kritisk skyddsutrustning säkrad i minst 7 dagar – nu försörjer vi hela Stockholms län

​Kritisk skyddsutrustning säkrad i minst 7 dagar – nu försörjer vi hela Stockholms län

Publicerat av: Redaktionen

Region Stockholms sjukvård är hårt ansträngd och den globala pandemin ställer stora krav, också på behovet av skyddsutrustning.

​Kritisk skyddsutrustning säkrad i minst 7 dagar – nu försörjer vi hela Stockholms län 2

Irene Svenonius (M)

I dag kan Region Stockholm meddela att alla de skyddsutrustningsartiklar som anses kritiska för CoVid-19-vården i Stockholm nu finns för minst en vecka framåt.

– Min prioritet är att de som arbetar närmast våra sjuka Covid19-patienter alltid ska ha rätt utrustning. Tack vare extremt hårt dygnet-runt-jobb av skickliga medarbetare har vi lyckats göra inköp, bygga upp bättre framförhållning och större lager. Från timmar – till dagar – och nu en vecka, säger Irene Svenonius, finansregionråd i Region Stockholm.

– Det ska givetvis vara ännu längre framförhållning än en vecka, men givet den extrema globala konkurrensen så är det förbättrade läget en trygghet för alla den medarbetare som sliter i vården och ett styrkebesked för Region Stockholms förmåga, säger Irene Svenonius.

– Region Stockholm kan genom det fokuserade arbetet med att säkra skyddsutrustning också fördela sådan till omsorgerna i Stockholms läns 26 kommuner. Det är oerhört glädjande att vi har säkrat skyddsutrustning för minst en vecka framåt i hela länet och öka tryggheten för anställda i vården, äldreomsorgen & omsorg om personer med funktionsnedsättning, avslutar Irene Svenonius.

I dag kan också Region Stockholm berätta att Region Stockholm beställt 3 miljoner långärmade skyddsrockar med första leverans i närtid. Detta av klädföretaget H&M som via en av sina leverantörer ställt om produktionen i en av sina fabriker.

Bakgrund

Region Stockholm har inte förlitat sig på just-in-time, utan har ett stort centrallager som dagligen levererar produkter på 2000 platser om dagen. I normalläge räcker lagret upp till 4 veckor beroende på produkt. När förbrukningstakten blev mycket hög pga Covid -19 tog artiklar som annars räcker ungefär en månad slut på bara några dagar. Exempelvis var efterfrågan av andningsskydd var 200 under vecka 3, 20 000 under vecka 10.

Region Stockholm har snabbt ökat takten på arbetet för att säkra skyddsutrustning till våra medarbetare. Ett Command center med experter på logistik och inköp – med stöd av Scania – inrättades på Karolinska för att dammsuga den globala marknaden. Detta arbete ger nu löpande resultat.

Det finns ett tiotal olika kritiska artiklar och exempel på dessa är andningsskydd av olika sorter, förkläden med lång och kort ärm samt visir. Dessa är nu säkrade i minst sju dagar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>