​Länets första mottagning för sprutbyte
Hem NYHETER ​Länets första mottagning för sprutbyte

​Länets första mottagning för sprutbyte

Publicerat av: Redaktionen

Måndag 3 september, öppnar i Umeå länets första sprutbytesverksamhet för dem som injicerar droger.

​Länets första mottagning för sprutbyte 1

– Att byta gamla sprutor och injektionstillbehör minskar risken för spridning av både infektioner och sjukdomar, säger infektionsläkare Gunilla Persson.

– Syftet är att stoppa spridningen av blodsmittor och förbättra droganvändarnas hälsa, säger infektionsläkare Gunilla Persson, en av de ansvariga läkarna för verksamheten.

Efter ett beslut i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd i september 2017 öppnar nu en mottagning för sprutbyte vid infektionskliniken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Samverkan mellan enheter

Verksamheten har sedan 2017 förberetts med både studiebesök i andra regioner, samt samverkan mellan infektionskliniken, beroendepsykiatriska enheten, socialtjänsten i Umeå, polisen, landstingets smittskyddsenhet och primärvården.

– Personer som kan visa att de injicerar droger kan komma hit för att byta sprutor och andra tillbehör. Vi erbjuder också vaccination för hepatit-B, provtagning för blodsmittor och enklare sjukvård, som såromläggningar, förklarar Gunilla Persson.

Via sprutbytet, som ligger på baksidan av infektionskliniken, går det också att komma i kontakt med beroendepsykiatriska enheten och socialtjänsten.

Minskar sjukdomsspridning

För att delta i sprutbytet måste hen legitimera sig som 18 år, uppvisa färska stickmärken, skriva in sig i sprutbytesprogrammet, testa sig regelbundet för blodsmittor, lämna in gamla sprutor, inte uppträda hotfullt och inte sälja och injicera narkotika i närheten av mottagningen.

– Att byta gamla sprutor och injektionstillbehör minskar risken för spridning av både infektioner och sjukdomar, säger Gunilla Persson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>