Måndag 3 september, öppnar i Umeå länets första sprutbytesverksamhet för dem som injicerar droger.
– Syftet är att stoppa spridningen av blodsmittor och förbättra droganvändarnas hälsa, säger infektionsläkare Gunilla Persson, en av de ansvariga läkarna för verksamheten.
Efter ett beslut i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd i september 2017 öppnar nu en mottagning för sprutbyte vid infektionskliniken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
Samverkan mellan enheter
Verksamheten har sedan 2017 förberetts med både studiebesök i andra regioner, samt samverkan mellan infektionskliniken, beroendepsykiatriska enheten, socialtjänsten i Umeå, polisen, landstingets smittskyddsenhet och primärvården.
– Personer som kan visa att de injicerar droger kan komma hit för att byta sprutor och andra tillbehör. Vi erbjuder också vaccination för hepatit-B, provtagning för blodsmittor och enklare sjukvård, som såromläggningar, förklarar Gunilla Persson.
Via sprutbytet, som ligger på baksidan av infektionskliniken, går det också att komma i kontakt med beroendepsykiatriska enheten och socialtjänsten.
Minskar sjukdomsspridning
För att delta i sprutbytet måste hen legitimera sig som 18 år, uppvisa färska stickmärken, skriva in sig i sprutbytesprogrammet, testa sig regelbundet för blodsmittor, lämna in gamla sprutor, inte uppträda hotfullt och inte sälja och injicera narkotika i närheten av mottagningen.
– Att byta gamla sprutor och injektionstillbehör minskar risken för spridning av både infektioner och sjukdomar, säger Gunilla Persson.