​Miljoner svenskar med IBS kan bli hjälpta med nytt digitalt vårdverktyg
Hem TEKNIK ​Miljoner svenskar med IBS kan bli hjälpta med nytt digitalt vårdverktyg

​Miljoner svenskar med IBS kan bli hjälpta med nytt digitalt vårdverktyg

Publicerat av: Redaktionen

Omkring en och en halv miljon svenskar lider av den kroniska mag- och tarmsjukdomen IBS, Irritable Bowel Syndrome.

​Miljoner svenskar med IBS kan bli hjälpta med nytt digitalt vårdverktyg 1

För att göra kunskapen tillgänglig för alla har Tummy Lab skapat ett digitalt vårdprogram baserat på IBS-skolan, framtaget i samarbete med framstående kliniker och forskare. | Foto: Tummy Lab

Det är en stor utmaning för den hårt belastade vården att kunna hjälpa alla som söker vård. Med ett nytt vårdalternativ, det digitala utbildningsprogrammet Tummy Lab, ska fler IBS-patienter kunna få hjälp samtidigt som vården avlastas.

— IBS är en folksjukdom utan botemedel som innebär svåra fysiska besvär och nedsatt livskvalitet för många. Ett sätt som vården idag kan hjälpa IBSpatienter är att ge rådgivning kring kost och livsstil. Det digitala utbildningsprogrammet Tummy Lab är ett verktyg för läkarna att kunna ge fler välbeprövad egenvård för IBS utan att belasta vården ytterligare, sägerAnders Elfving, vd för Tummy Lab.

Upp till 20 procent drabbas av IBS

Mag- och tarmproblem orsakade av IBS drabbar 15 till 20 procent av befolkningen och är ett av de vanligaste skälen till att uppsöka läkare inom primärvården. Många återkommer även efter diagnos då besvär och oro kvarstår. Det tar tid, kostar pengar och skapar frustration för både läkare och patient.

Digitalt vårdalternativ kan hjälpa fler

Ett av de bättre hjälpmedel som vården kan erbjuda är en fysisk IBS-skola, som innehåller föreläsningar om kost och livsstil. Att få kunskap om sin sjukdom och påverkande faktorer ger goda effekter stärks av kliniska studier. Men tillgängligheten på IBS-skolorna är dessvärre begränsad i landet. De är dessutom kostsamma och tidskrävande. För att göra kunskapen tillgänglig för alla har Tummy Lab skapat ett digitalt vårdprogram baserat på IBS-skolan, framtaget i samarbete med framstående kliniker och forskare.

Det digitala vårdprogrammet remitteras av patientens ansvarige läkare och genomförs i hemmet under sex veckor via en app. Programmet innehåller både utbildning och en digital dagbok där patienten loggar exempelvis kost, besvär och sömn. Genom artificiell intelligens sker ett automatisk sökande efter samband mellan symtom och leverne.

— Digitala vårdverktyg är en viktig del av framtidens vård och för att fortsätta utveckla samhället. Fler kan få hjälp på ett tryggt och säkert sätt oavsett vart i landet man bor. En effekt kan också bli att antalet vårdbesök minskas, vilket sänker vårdkostnaderna, säger Anders Elfving.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>