​Mobile Blackout Kit – Röda Korset lanserar kampanj om krisberedskap
Hem NYHETER ​Mobile Blackout Kit – Röda Korset lanserar kampanj om krisberedskap

​Mobile Blackout Kit – Röda Korset lanserar kampanj om krisberedskap

Publicerat av: Redaktionen

Hur smart är du utan din smartphone vid en kris? Röda Korsets nya kampanj kommer i form av ett Mobile Blackout Kit – fysiska versioner av appar som vi har i mobilen.

​Mobile Blackout Kit – Röda Korset lanserar kampanj om krisberedskap 1

Hur klarar du dig utan dina appar i mobilen? Röda Korsets nya kampanj vill få fler att göra sig redo för kriser.

Kampanjen uppmanar alla att tänka till kring hur de skulle klara sig utan sin mobil om el och internet inte funkar vid en kris.

– Mobilen är bara en av många saker som vi inte kan räkna med fungerar vid en större kris, men eftersom det är en så stor del av vår vardag är det väldigt mycket vi inte skulle kunna uträtta utan den. Det är därför vi använder den som en symbol för krisberedskap i stort, säger Röda Korsets krisberedskapschef Ylva Jonsson Strömberg.

Ingen vill hamna i kris – men vi måste ändå förbereda oss på att det kan hända. Vårt samhälle är sårbart eftersom mycket är beroende av el och internet. Utan el blir det snabbt kallt, mobilmaster kan sluta att fungera och vattnet kan sluta att rinna ur kranen. Vi förväntas klara oss själva i minst tre dygn, så att samhällets resurser kan gå till de som behöver det mest.

Därför är det viktigt att alla har en plan för hur vi ska hantera det oväntade och kampanjens mål är att få fler människor att förbereda sig och till exempel packa sina egna krislådor med allt från mat, vatten, mediciner och andra nödvändiga saker

– Mobile Blackout Kittet belyser alla de verktyg vi behöver för att få information, orientera oss och ta kontakt med andra, men som vi idag ofta bara har i mobilen. Helt enkelt saker man behöver ha om el och internet inte fungerar; ficklampa, radio, batterier, klocka, kompass, kontakter, anteckningsblock och en kortlek för lite tidsfördriv.

Kampanjen går online och via lokala aktiviteter

Kampanjen är igång till och med den 19e maj och sprids via Röda Korsets kanaler, sociala medier, online video samt hos våra lokalföreningar och second hand-butiker. Många lokalföreningar kommer också att gå ut och göra aktiviteter på stan under perioden. Mobile Blackout Kit finns också i en begränsad upplaga i utvalda Röda Korset second hand-butiker, där det delas ut till kunder som handlar för minst 300 kronor.

Röda Korset har lång erfarenhet av att agera i kris, såväl internationellt som i Sverige. Vi har bland annat agerat under skogsbränderna 2018, attentatet på Drottninggatan i Stockholm och mässlingsutbrottet på Sahlgrenska sjukhuset 2018. Från och med april till och med december i år har vi också en överenskommelse med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att stödja hanteringen av spontanfrivilliga i händelse av en samhällskris.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>