Hem NYHETER ​Ny data från Tre: Svenskarna börjar leta sig ut igen kvällstid – tydlig ökning senaste veckan

​Ny data från Tre: Svenskarna börjar leta sig ut igen kvällstid – tydlig ökning senaste veckan

Publicerat av: Redaktionen

Merparten av alla storstadsbor fortsätter att hålla sig hemma från arbete och skola dagtid.

​Ny data från Tre: Svenskarna börjar leta sig ut igen kvällstid – tydlig ökning senaste veckan 2

Anonymiserad data visar att trafiken runt typiska nöjesplatser i Sverige, som Stureplan, ökat den senaste veckan.

I Stockholm håller sig fyra av fem borta från morgonruschen. Däremot har fler börjat leta sig ut kvällstid igen. På de mest populära platserna i Stockholm, Göteborg och Malmö har antalet personer ökat med närmare tjugo procentenheter kvällstid de senaste veckorna. Det visar anonymiserad och aggregerad data från operatören Tre.

Ny nätverksdata från centralstationerna i Stockholm. Göteborg och Malmö samt knytpunkten Hyllie i Malmö visar att antalet människor som rör sig på dessa platser under morgontid, 08:00-09:00, har minskat avsevärt sedan myndigheterna gick ut med tuffare rekommendationer och restriktioner. Hela fyra av fem stockholmare som vanligtvis morgonpendlar via centralstationen håller sig nu hemma. I Göteborg och Malmö är motsvarande siffror nära sju av tio. Minskningen har hållit i sig över tid vilket tyder på att storstadsborna i stor utsträckning fortsätter att hålla sig hemma från jobb och skola.

En kvällsmätning av rörelsemönstren vid Stureplan i Stockholm, Lilla torg i Malmö och Kungsportsplatsen i Göteborg visar däremot att vi inte är lika duktiga på att hålla karantän kvällstid. På dessa platser har aktiviteten inte minskat alls minskat lika mycket, den har till och med ökat de senaste veckorna.

Vid Stureplan i Stockholm rörde sig 20 procentenheter fler människor mellan klockan 20:00 – 21:00 vecka 17 (20-26 april) jämfört med vecka 14 (30 mar – 5 april). På Lilla torg i Malmö ökade under samma period antalet människor med 17 procentenheter och på Kungsportsplatsen i Göteborg med 18 procentenheter.

– Vår data visar en tydlig, ihållande beteendeförändring där de flesta, särskilt i Stockholm, håller sig hemma dagtid och har gjort så sedan den 17 mars. På kvällarna kan man däremot utläsa en ökad rörlighet runt Sveriges mest typiska nöjesstråk. Möjligen påverkar det vackra vädret förra veckan, vi får se hur det utvecklar sig, säger Mårten Lundberg, kommunikationsdirektör på Tre Sverige.

Bifogat finns spindelnätsdiagram kring datatrafiken på de ovan nämnda platserna vid givna tider.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>