Hem NYHETER Videobesök underlättar för patienter

Videobesök underlättar för patienter

Publicerat av: Redaktionen

Flera mottagningar och vårdcentraler i Tiohundra erbjuder videobesök för att minska smittorisken i coronatider.

Videobesök underlättar för patienter 2

Videobesöken möjliggör besök som annars inte skulle ha blivit av, med tanke på smittorisken, säger Bruce Shir Mohammad, psykoterapeut på BUP.

På BUP i Norrtälje har psykoterapeuten Bruce Shir Mohammad upptäckt många fördelar med att träffa sina patienter genom skärmen.

Det är inte helt tyst i rummet där Bruce Shir Mohammad sitter på BUP i Familjens hus. Trafiken från gatan utanför gör sig då och då påmind. Det skrapar lite från en annan våning.

– Många av de barn och ungdomar vi tar emot här på BUP har problem med distraktion, och ljuden i rummet kan bryta fokus i samtalet. Det kan faktiskt räcka med ljudet från ventilationen, förklarar han.

– Vid videobesöken, när barnen får vara kvar i sin hemmiljö, är de ofta lugnare. De kan sitta i sin egen soffa och slappna av. Då blir det lättare för mig att bedöma status, och se hur barnet verkligen mår. Det blir nästan som ett riktigt hembesök. Ibland vill barnen visa sina rum och hur det ser ut där de bor. Även föräldrarna är lugnare.

Han tillägger:
– Barn och ungdomar idag är vana att kommunicera på det här sättet. Det är bekant för dem.

Minskar stressen för familjerna

Bruce Shir Mohammad har arbetat många år i barn- och ungdomspsykiatrin och det går inte att ta miste på hans engagemang. Han berättar att vissa barn och ungdomar inte alls vill komma till BUP, av olika skäl. Man vill inte betraktas som sjuk, har svårt med social kontakt eller har en frustration riktad mot vården.

– Där kan videobesök vara lösningen som gör att barnet faktiskt kan få behandling.

En annan aspekt är att Norrtälje kommun är ett geografiskt stort upptagningsområde. Resvägen till Norrtälje blir lång för vissa familjer, till exempel de som bor i Hallstavik. Både barn och föräldrar kan bli stressade av att sitta och åka långt för ett fysiskt besök.

Inget tvång

Det finns förstås undantag när det passar bättre med fysiska besök, och det är heller inget tvång med videobesök. Men Bruce Shir Mohammad upplever att de flesta patienter är positivt inställda till lösningen.

– Den här perioden möjliggör tekniken besök som annars inte skulle bli av, med tanke på smittorisken. Men jag hoppas verkligen att vi kommer att fortsätta med videobesök även efter corona.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>