Hem NYHETER ​Så kan du minska risken för magsjuka i sommar

​Så kan du minska risken för magsjuka i sommar

Publicerat av: Redaktionen

I slutet av juli drar den så kallade rötmånaden igång.

​Så kan du minska risken för magsjuka i sommar 2

Genom att tvätta händerna ofta och använda olika skärbrädor för kött och grönsaker kan du minska risken för att bli sjuk under rötmånaden.

En tid då antal fall av magsjuka ökar. Om du förvarar och lagar mat på rätt sätt kan du minska risken att drabbas.

Rötmånaden är en period på året då många livsmedel håller sig sämre. Det går inte helt att skydda sig mot risken att drabbas av magsjuka, men genom att tänka på hur du hanterar livsmedel och att du tvättar händerna noggrant flera gånger per dag kan du förebygga att bli sjuk.

Du ska alltid tvätta händerna innan du lagar eller äter mat och efter att du har hanterat rått kött eller kyckling. Ska du skära både kött och grönsaker ska olika knivar och skärbrädor användas.

Fler kontaktar vården

På 1177 Vårdguiden på telefon brukar rötmånaden märkas genom en tydlig ökning av personer som ringer in för att få råd efter att de drabbats av magsjuka.

– Det absolut viktigaste om du får magsjuka är att du får i dig vätska. Du behöver dricka mer än vanligt. Det bästa att dricka förutom vatten är vätskeersättning. Den finns att köpa på apotek, eller så kan du blanda till den själv säger Karina Salomonsson, verksamhetschef på 1177 Vårdguiden på telefon i Västerbotten.

Drick lite och ofta

Du behöver dricka mer vätska än vanligt när du är magsjuk. Det gäller framför allt om du har feber eller om det är varmt väder. Att inte dricka tillräckligt vid magsjuka kan leda till vätskebrist och uttorkning. Äldre personer och barn är extra känsliga.

– Barn kan ibland behövas skedmatas. Barn som kräks mycket bör få två teskedar vätska ungefär var femte minut, vilket är ungefär 10 milliliter. Helst ska söta drycker och lightdrycker undvikas eftersom dessa kan ge diarré. Vill inte barnet dricka kan de få isglass. Men fortsätt att erbjuda dem något att dricka, säger Karina Salomonsson.

När magsjukan är över och du kan äta igen går det bra att pröva vanlig mat direkt i små portioner. Pröva gärna soppor, vitt bröd, kokt fisk och ris. Men undvik fiberrik mat och kaffe eftersom det kan ge diarré igen.

Tips för att undvika magsjuka

  • Tvätta händerna ofta. Alltid innan du lagar eller äter mat, och efter att du har hanterat rått kött eller kyckling.
  • Kontrollera ditt kylskåp, lagom temperatur i kylen är +4 grader.
  • Hetta upp mat ordentligt – vid 70 grader dör de flesta bakterier.
  • Använd olika skärbrädor och knivar för kött och grönsaker.
  • Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött.
  • Byt ut disktrasorna ofta eller tvätta dem i 60 grader.
  • Ta med en kylväska med kylklampar när du handlar för att hålla varorna kalla från butiken till hemmet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>