Digital läkemedelssignering används snart av samtliga omsorgsverksamheter i vårdbolaget Tiohundra.
Medarbetarna gillar det nya arbetssättet, som förbättrar arbetsmiljön och gör hanteringen av läkemedel säkrare.
Appen MCSS, installerad på en surfplatta eller mobiltelefon, ersätter nu signeringslistorna för givna läkemedel som förvarats hemma hos varje boende.
Medicinering och vid vilken tidpunkt läkemedlen ska ges till den boende läggs in av sjuksköterskan på en vanlig dator. Samtidigt uppdateras informationen på surfplattor och mobiltelefoner. Tidigare behövde sjuksköterskan göra ändringarna i läkemedelslistan hos varje boende.
– När jag jobbar natt är det här jättesmidigt, då ser jag alla boende direkt på skärmen och kan lätt se vem som ska ha medicin och vid vilken tidpunkt, säger Susanne Edfors, undersköterska på Enebergs äldreboende i Norrtälje.
Varnar vid missad dos
På delegation från ansvarig sjuksköterska kan undersköterskor, vårdbiträden och omsorgsassistenter enkelt signera genom att klicka i när medicindosen getts. Skulle ett tillfälle glömmas bort varnar plattan och ansvarig sjuksköterska kan se att dosen inte är given.
– E-signeringen underlättar verkligen, och det är lätt att lära sig hur det fungerar, säger Susanne Edfors.
Redan 2014 testades det nya digitala arbetsverktyget på ett av Tiohundras äldreboenden. Parallellt gjordes en vetenskaplig studie, som visade på förbättrad arbetsmiljö. Personalens oro för en missad läkemedelsdos minskade, och man upplevde att systemet ökade säkerheten för de boende.
Används på boenden och i hemtjänst
E-signering används nu på samtliga Tiohundras äldreboenden, inom hemtjänst och hemsjukvård och på socialpsykiatrins boenden. Näst i tur står boenden inom LSS.
Implementeringen har underlättats av att Tiohundra fått pengar från Stockholms läns landstings satsning Arbetsmiljölyftet. De extra medlen har använts för att finansiera utbildning av chefer och medarbetarna inför starten av det nya arbetssättet.
– Det känns som det här är framtiden. Kul att ni driver arbetet vidare, fortsätter utveckla verktyget och gör det till en ordinarie del av verksamheten, så att det blir något beständigt, säger Christina Engius, projektledare för Arbetsmiljölyftet, i samband med att hon och kollegorna Ulla Frisk och Eva Nagy besöker Eneberg för att se hur den digitala läkemedelshanteringen fungerar i vardagen.
”Patientsäkert och tidsbesparande”
Också i hemtjänsten är det digitala arbetssättet uppskattat.
– Det känns patientsäkert, överskådligt, tidsbesparande och tryggt. Det handlar om att ha ett gott samarbete med sjuksköterskorna – då kan det här verkligen öka kvaliteten på våra insatser, säger Ganimete Kalludra, enhetschef för ett av Tiohundras hemtjänstområden som också övergivit de gamla pappersrutinerna till förmån för digital signering.