Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA ​Satsning på elevhälsan för att bryta den psykiska ohälsan bland unga

​Satsning på elevhälsan för att bryta den psykiska ohälsan bland unga

Publicerat av: Redaktionen

Den psykiska ohälsan bland barn och unga ökar för tionde året i rad.

​Satsning på elevhälsan för att bryta den psykiska ohälsan bland unga 2

Skolborgarrådet vidtar åtgärder mot psykisk ohälsa. Foto: Kate Gabor

För vissa är problemen så stora att de inte når kunskapskraven eller ens orkar gå till skolan. För att bryta den oroväckande utvecklingen intensifierar Stockholm insatserna och det förebyggande arbetet.

– Barn och unga som mår dåligt kan få svårt att klara av skolan, orka med träningar och umgås med vänner. Psykisk ohälsa kan påverka hela familjen och som förälder kan man känna sig fullständigt maktlös. Jag ser det som ett av mina viktigaste uppdrag att försöka motverka den trend vi nu ser, säger Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgarråd i Stockholm.

Tillgängligheten till elevhälsan ska förbättras. Den grönblå majoriteten satsar 2 miljoner kronor på en informationskampanj om elevhälsan och om psykisk ohälsa samt skapar ”en väg in” till elevhälsan. Varje skola ska ha ett välfungerande elevhälsoteam och under 2021 ska samverkan med region Stockholm utvecklas för att unga ska fångas upp tidigt och få professionell hjälp.

– Ett bra mående är en förutsättning för att kunna ta till sig nya kunskaper i skolan. Med satsningar på information och tillgänglighet ska fler få hjälp i tid. Det är barnens och ungdomarnas framtida möjligheter som går förlorade om vi inte agerar, säger Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgarråd.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>