Hem NYHETER ​Stockholm får sin första AI-nod

​Stockholm får sin första AI-nod

Publicerat av: Redaktionen

AI innovation lanserade i dag Stockholms första AI-nod. Målet med etableringen är att accelerera användningen av AI i Stockholm, såväl för redan existerande företag som för nya.

​Stockholm får sin första AI-nod 2

Anna König Jerlmyr & Irene Svenonius

AI-noden kommer stärka den svenska konkurrenskraften och bli ett viktig nav för fler och smartare lösningar i stockholmarnas vardag

– Stockholm och Sverige ska vara världsledande i att använda digitaliseringens möjligheter. Genom etableringen med AI-noden i Stockholmsregionen stärks Stockholms möjligheter att utveckla konkurrenskraft och välfärd. Jag vill sammanföra forskning med offentlig och privat sektor för att stärka testbäddar och miljöer för utveckling av AI. Stockholm må vara litet i en internationell jämförelse, men vi ska ändå tillhöra den digitala världseliten, säger Anna König Jerlmyr (M) finansborgarråd i Stockholms stad.

– AI är en fantastisk möjlighet för regionen och våra invånare. Implementerat på rätt sätt kan det förbättra våra sätt att arbeta och AI kan rädda liv såväl som onödigt lidande. Jag ser fram emot ännu tätare samarbete så att vi kan lära oss att på bästa sätt nyttja den stora potentialen med AI men också diskutera och lösa frågor om etik, integritet och säkerhet, säger Irene Svenonius (M), finansregionråd i Stockholm.

Fakta:

  • AI-nod blir ett center där fem personer kommer att jobba för att bland annat samla upp Stockholms AI-företag samt starta upp nya företag.
  • Det finns redan två AI-noder, en i Malmö och en i Göteborg.
  • AI Innovation of Sweden är ett nationellt center för applicerad AI-forskning och innovation.
  • Satsningen finansieras via statliga Vinnova.
  • AI-innovationer löser samhällsutmaningar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>