Hem NYHETER 1 000 stockholmare testas för corona i påsk

1 000 stockholmare testas för corona i påsk

Publicerat av: Redaktionen

Imorgon onsdag landar ett brev från KTH hos 1 000 stockholmare. Det innehåller ett coronatest.

1 000 stockholmare testas för corona i påsk 2

Niclas Roxhed, universitetslektor på avdelningen mikro- och nanosystem på KTH.

Bakom detta står bland andra universitetslektor Niclas Roxhed och professor Jochen Schwenk på KTH / Scilifelab..

– Just nu postas 1 000 hemprovtagningskit som kommer att dimpa ner i brevlådorna imorgon. Vi skickar ut helt slumpmässigt i Stockholm med förorter och hoppas att folk vill hjälpa till och donera en droppe blod. Med bloddroppen ska vi sedan studera hur många människor bland de 1 000 personerna som har eller har haft coronaviruset.

Vad hoppas ni kunna uppnå?

– Med forskningsstudien vill vi testa möjligheten med provtagning i hemmet. Att enkelt kunna mäta om du har varit infekterad av viruset som leder till covid-19. Med forskningsresultaten vill vi hjälpa myndigheter och beslutsfattare med viktig information om provtagning och nya testmetoder, samt försöka att få en överblick över smittspridningen i Stockholmsregionen. Detta kan möjliggöra att vi kan utveckla ett tillförlitligt test som inte belastar vården. Jag tror vi är världsunika på detta.

Kommer testpersonerna att få veta om de är immuna mot sjukdomen?

– Nej. Vi har ingen möjlighet att lämna ett sådant svar eftersom provet lämnas anonymt. Men de kommer i allra högsta grad medverka till att möjliggöra att den här typen av tester förhoppningsvis kan göras inom någon månad. Tester där man kan få svar på om man haft covid-19. Vi hoppas att så många som möjligt vill delta i forskningsstudien och donera en bloddroppe.

Vad är det för testteknik ni använder?

– Provtagninskortet bygger på tidigare KTH-forskning jag och professor Olof Beck på Karolinska gjort under åtta år. Syftet har varit att utveckla en teknik som möjliggör att enkelt kunna ta prover hemma.

Hur ser det ut med den etiska aspekten?

– Vi har fått ett tillstånd beviljat av Etikprövningsmyndigheten. Detta ger oss bara möjlighet att kolla efterförekomsten av antikroppar för covid-19 och andra coronarelaterade parametrar. Med testkitet följer all information, inklusive ett samtyckesformulär.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>