Hem NYHETER 16 nya elbilar till vården i Region Stockholm

16 nya elbilar till vården i Region Stockholm

Publicerat av: Redaktionen

I december levereras 16 nya elbilar till Stockholms läns sjukvårdsområde.

16 nya elbilar till vården i Region Stockholm 2

Foto: Fredrik Hjerling

2021 ska 95 procent av Region Stockholms fordon drivas med förnybara drivmedel.

– Det här är bara startskottet i arbetet för att ställa om vår fordonspark. De närmaste åren kommer många bilar bytas ut och flera leasingavtal förnyas, säger Tomas Eriksson (MP) Miljö- och kollektivtrafikregionråd.

Region Stockholm har beslutat att Stockholms län ska nå netto-noll-utsläpp senast 2045.  Och här är utsläpp från transporter den största utmaningen. Målet är satt för hela länet och gäller därför alla aktörer och verksamheter, oavsett om det är kommuner, företag eller privatpersoner i länet. Alla behöver därför göra sitt om vi ska klara målet. Region Stockholm har som stor aktör ett viktigt ansvar och ska föregå med gott exempel när vi driver vår verksamhet.

– Vi är väldigt duktiga redan, men vi arbetar ständigt med att bli ännu bättre. Vi ska vara en förebild för städer i hela världen, säger Tomas Eriksson (MP).

Sedan 2011 har klimatpåverkan från Region Stockholm minskat med 45 procent. En viktig del i detta är att all landburen kollektivtrafik i Stockholm län drivs, som första huvudstadsregion i världen, uteslutande på förnybara drivmedel och all el som köps är förnybar. Men det finns fortfarande arbete kvar att göra. Sedan valet har därför hållbarhetsarbetet för Region Stockholms egna verksamheter växlats upp. En del i det är att byta ut fossildrivna fordon till fordon som kör på förnybart. Som ett steg har Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) beställt 16 elbilar som levereras i december.

– Detta visar tydligt att MP gör skillnad när vi är med och styr. Vi kommer med en fin julklapp till klimatet och gör ett viktigt steg i omställningen av våra verksamheter, säger Tomas Eriksson (MP).

Målet är att Region Stockholms fordon i verksamheter ska drivas med 95 procent förnybara drivmedel redan år 2021. Genom att ha skapat utrymme i budget skyndas nu utvecklingen på. Det innebär att SLSO för en kostnad av sex miljoner nu införskaffar 16 nya elbilar (Renault Zoe). Men arbetet stannar inte där.

– Arbetet med att förnya vår fordonspark har bara börjat. De närmaste åren kommer många bilar bytas ut och flera leasingavtal förnyas. Dessa 16 bilar är ett startskott för vår arbete med att bil för bil ställa om, säger Tomas Eriksson (MP),

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>