2 av 3 kvinnor anpassar sin vardag efter mensrelaterade problem – så kan du lindra symtomen
Hem UNDERSÖKNING 2 av 3 kvinnor anpassar sin vardag efter mensrelaterade problem – så kan du lindra symtomen och få hjälp

2 av 3 kvinnor anpassar sin vardag efter mensrelaterade problem – så kan du lindra symtomen och få hjälp

Publicerat av: Redaktionen

Ångest, ilska eller en ofattbar trötthet?

Att många kvinnor drabbas av PMS och PMDS är ett välkänt faktum, där psykiska och fysiska besvär är en återkommande del av vardagen.

Enligt en ny Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat, uppger 2 av 3 kvinnor (66 procent) att de har tvingats avstå från vardagsaktiviteter på grund av mensvärk eller PMS/PMDS. Trots detta har 3 av 4 (74 procent) inte sökt hjälp för sina problem – men det finns hjälp att få.

PMS innebär ofta psykiska och fysiska symtom dagarna före mens – besvär som ångest, snabba humörsvängningar, svullen i kroppen och huvudvärk. PMDS är den allvarligare varianten av PMS där de psykiska besvären kan upplevas som medelsvår till svår depression. Ungefär tre till fem procent av kvinnor med mens drabbas av PMDS där symtomen oftast påverkar hela ens tillvaro och kräver behandling.

 • De fysiska och psykiska besvär som PMS, PMDS och mensvärk medför är tyvärr orsaken till att många kvinnor, enligt undersökningen, tvingas avstå från vardagsaktiviteter. Om du upplever att dina besvär påverkar vardagen negativt är det viktigt att du söker hjälp. Ett bra första steg kan vara att kontakta något av våra apotek för rådgivning. För mensvärk har vi ett stort utbud av både receptfria läkemedel och värmekuddar som behandling, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Enligt Sifo-undersökningen uppger 4 av 5 kvinnor (81 procent) att deras mens påverkar det fysiska och/eller psykiska måendet negativt. Var tredje kvinna (30 procent) uppger även att problem med PMS eller PMDS är återkommande varje månad.

 • Med rätt behandling och livsstil kan besvären minska avsevärt – till och med försvinna. Att sova tillräckligt och träna eller röra på sig kan lindra besvären. Ett annat tips är att lära känna din Ladda ner en app som hjälper dig att hålla koll så att du kan förbereda dig när perioden med PMS eller PMDS närmar sig. Om du upplever svåra symptom trots att du har försökt minska besvären med nya livsstilsvanor, bör du söka vård för behandling, fortsätter Annika Svedberg.
Apotek Hjärtats tips på hur du kan lindra dina PMS- och PMDS-besvär
 • Mindfullness och avslappningsövningar – stress kan förstärka symtomen, så en bra idé är att försöka reducera stressen i
 • Regelbunden fysisk
 • Bra sömnrutiner.
 • Hälsosam mat och måttlig
 • Om du lider av PMDS behövs ofta behandling i form av KBT-terapi, antidepressiva läkemedel, p-piller eller vätskedrivande läkemedel.
Då bör du söka vård

Med rätt livsstil kan symtomen minska rejält – kanske till och med försvinna. Att besöka apoteket kan vara ett bra första steg till att få råd kring hur du ska minska besvären. Om du fortfarande upplever att ditt psykiska och fysiska mående påverkas negativt kopplat till din PMS eller PMDS uppmanas du söka vård för behandling.

Undersökningens resultat i korthet:
 • 2 av 3 kvinnor anpassar sin vardag efter mensrelaterade problem – så kan du lindra symtomen

  81 procent uppger att deras mens påverkar den fysiska och/eller psykiska måendet. Varannan (53 procent) av dessa uppger att det påverkar både deras psykiska och fysiska mående. Framför allt yngre upplever

 • Var tredje (30 procent) upplever problem med PMS och/eller PMDS varje månad.
 • 3 av 4 (74 procent) har inte sökt hjälp för sina PMS/PMDS-problem.
 • 2 av 3 kvinnor (66 procent) har tvingats avstå från vardagsaktivitet på grund av mensvärk och/eller PMS/PMDS-problem.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>