Hem NYHETER 2000 visirhållare till kommunen i kris

2000 visirhållare till kommunen i kris

Publicerat av: Redaktionen

Socialtjänsten vid Umeå kommun bad Umeå universitet om hjälp att tillverka skyddsutrustning.

2000 visirhållare till kommunen i kris 3Sammanlagt 2000 visirhållare levererades av Curiosum och Institutionen för fysik.
Umeå kommun har nu signalerat att detta räcker ett bra tag och insatsen är avslutad.

På grund av covid-19 uppkom oväntat stort behov av skyddsutrustning från vård och omsorg. Det ledde till att socialtjänsten i Umeå kommun vände sig till Umeå universitet och frågade ifall det fanns någon möjlighet att få hjälp med tillverkning av visirhållare till äldreomsorg, funktionshinderomsorg och vård- och omsorgsboenden.

Såväl Curiosum – Umeås nya science center – som Institutionen för fysik nappade.

– Vi kände ett samhällsansvar att hjälpa till och vi hade både kompetens och utrustningar. Det var flera medarbetare som tyckte att det här kunde de fixa, säger Thomas Wågberg, prefekt vid Institutionen för fysik.

Institutionen tillverkade 800 visirhållare med 3D-skrivare.

Utvecklade en ny metod

På Curiosum kände man också samhällsansvar och tvekade inte att hjälpa till när förfrågan kom. Där tillverkades 780 visirhållare. Metoden var dels 3D-skrivare, men i huvudsak en nyutvecklad metod för mer effektiv produktion med hjälp av vattenskärare.

Curiosum koordinerade även privatpersoner som ville bidra genom att skriva ut på sina egna 3D-skrivare. 420 visirhållare fick Curiosum in den vägen till kommunen.

– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum, som menar att den här situationen fick igång den så kallade makerrörelsen i Umeå.

Sammanlagt bidrog Umeå universitet med 2000 visirhållare och nu har kommunen flaggat för att det kommer att räcka ett tag framöver och insatsen är avslutad.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>