euforsnus
Hem UNDERSÖKNING 31% av EU-rökare som vill sluta röka kan tänka sig testa snus om det fanns tillgängligt visar stor undersökning av ETHRA

31% av EU-rökare som vill sluta röka kan tänka sig testa snus om det fanns tillgängligt visar stor undersökning av ETHRA

Publicerat av: Redaktionen

Resultaten av en unik konsumentundersökning omfattande 35 000 nikotinanvändare i EU + Storbritannien, sammanlagt 28 länder, visar stor potential för snus, nikotinpåsar och Ecigaretter som avsevärt mindre skadliga alternativ till rökning.

Undersökningen är genomförd av European Tobacco Harm Reduction Advocates (ETHRA) och presenterades 10 juni. Sannolikt är undersökningen den största i sitt slag i Europa och utgår från vuxna nikotinkonsumentens perspektiv.

En sammanfattning av de viktigaste resultaten är:

SKADEMINIMERING ÄR BÅDE EFFEKTIVT OCH ATTRAKTIVT SOM METOD ATT SLUTA RÖKA

Fler än 27 000 av undersökningsdeltagarna angav att de helt hade slutat röka. Vape/E-cig, snus och nikotinpåsar är de viktigaste angivna skademinimeringsprodukterna till att framgångsrikt ha slutat. Bland de svarande som någonsin rökt frekvent angav 83,5% av Ecigarett användarna, och 73,7% av snusanvändarna att de framgångsrikt helt slutat röka.

Över 93% av Ecigarett användarna och 75% av snusarna angav skademinimering och förbättrad hälsa som skäl för att byta till någon av dessa produkter. Rapporten visar att hög relativ kostnad för fortsatt cigarettrökning jämfört med väsentligen billigare e-cigganvändning, tillgången på attraktiva smaker i utbytesprodukterna, enkel tillgång till att köpa sina alternativa produkter och möjligheten att anpassa vapingprodukternas styrka och intensitet är andra viktiga faktorer för konsumenterna när de byter från dödlig rökning till dramatiskt skademinimerande alternativ utan förbränning.

HINDER FÖR ATT SLUTA RÖKA

Rökning är fortfarande det dominerande sättet att konsumera nikotin i Europa. Mer än 67% av de nuvarande rökarna som svarade på ETHRAs undersökning vill sluta, men som rapporten visar så upplever de en lång rad hinder för att kunna bli rökfria på ett för dem själva acceptabelt sätt. Tillgången på bra urval av nikotinprodukter med låg risk utgör ett stort hinder för konsumenter som vill sluta röka. EU:s förbud mot försäljning av snus (med undantag för i Sverige) illustrerar detta hinder på ett bra sätt, där 31 procent av de nuvarande rökarna uppger att de skulle vara intresserade av att prova snus om försäljningen legaliserades i EU. Svenska erfarenheter visar att närmare 70% av snusarna av båda könen är fortsatt helt rökfria efter 5 år, utan relevant skillnad i negativa hälsoutfall jämfört med de som helt slutat med allt nikotin.

Sverigefakta: 31% av rökarna som önskar bli rökfria (67% av alla som svarat att de är rökare) i enkätundersökningen kunde tänka sig att prova snus om det fanns tillgängligt. I hela EU finns cirka 100 miljoner dagliga rökare vilket innebär att de som vill sluta röka och kan tänka sig att prova snus för att sluta uppgår till cirka 21 miljoner människor. Samtidigt visar svenska data och observationer att ≈70% av både män och kvinnor lyckas sluta röka med snus och är fortsatt rökfria efter 60 månader (5 år). Dessa viktiga statistiska fakta från resultaten i denna undersökning bör uppmärksammas och användas i EU:s stora Europe’s Beating Cancer Plan, BECA.

”Att EU har ett fortsatt förbud mot att sälja snus är obegripligt och med tanke på överväldigande forskning och vetenskap om snus som finns, där bland annat amerikanska FDA 2019 godkänt snus som ett mindre skadligt alternativ till rökning. En studie omfattande nästan 500 000 svenska män under en mycket lång tidsperiod gjord av Karolinska Institutet 2020 visade att den relativa risken för att få muncancer av snus vid normal snusanvändning var 35 % lägre än hos icke-snusare.” kommenterar Sting Free AB’s VD Bengt Wiberg.

”The Swedish Experience innebär att Sverige har lägst andel rökare, samt tobaksorsakad dödlighet och rökorsakade cancerformer i hela EU. Detta trots att Sveriges tobakskonsumtion totalt är den samma som genomsnittet i EU. Anledningen är främst att svenskar snusar istället för att röka”, fortsätter Bengt.

ETHRA undersökningen visar att flera miljoner EU rökare i teoretiskt kan tänka sig prova snus och nikotinpåsar, med avsikten att kunna sluta röka, om dessa produkter finns tillgängliga i EU. En svårighet, om tillgängligheten ökar i EU, är den svidande och irriterande känslan på tandköttet som i Sting Free AB’s empiriska tester uppfattas som obehaglig av de vuxna nikotinanvändare som provat nikotinportioner första gången. Sting Free AB har en lösning. En skyddande sida på den sida av portionspåsen som ligger mot tandköttet eliminerar svidandet men bibehåller smak, doft och nikotinupplevelse och gör därmed dessa produkter mer tillgängliga för vuxna nikotinanvändare.

”Vi ser fram emot att genom vår patenterade Stingfree teknologi snart kunna erbjuda svidfria portionsprodukter i Sverige, Norge, övriga Europa och USA”, avslutar Bengt Wiberg.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>