Hem NYHETER 50 miljoner kronor till fortsatt covid-19 forskning

50 miljoner kronor till fortsatt covid-19 forskning

Publicerat av: Redaktionen

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse anslår ytterligare 50 miljoner kronor till covid-19 relaterad forskning vid SciLifeLab.

50 miljoner kronor till fortsatt covid-19 forskning 3Under våren anslog Stiftelsen 50 miljoner kronor till ett nationellt forskningsprogram kring covid-19 vid SciLifeLab. Programmet resulterade i 67 forskningsprojekt som fokuserar på att bekämpa coronapandemin med hjälp av den infrastruktur som finns vid SciLifeLab.

– Ett mycket omfattande forskarnätverk skapades genom det nationella programmet, en resurs som är viktig att behålla för att förbättra kunskapsläget och för nya forskningsgenombrott både när det gäller pågående och eventuellt kommande pandemier. Det finns fortfarande väldigt många obesvarade frågor vilket gör ytterligare satsningar nödvändiga, säger Peter Wallenberg Jr, ordförande för Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Det nya anslaget går till covid-19 relaterad forskning under 2021 0ch 2022. Ansvaret för att fördela anslaget ligger hos SciLifelab.

– Anslaget kommer att användas för att utöka det pågående nationella covid-19 programmet vid SciLifeLab. Vi kommer också se över möjligheten att lägga till nya aspekter och infallsvinklar som uppkommit sedan det ursprungliga programmet lanserades våren 2020, som exempelvis hur länge immunitet varar, effekter av vaccinering, konsekvenser av långtidssjukdom i covid-19 och möjligheter att individanpassa behandlingar, säger Olli Kallioniemi, direktör för SciLifeLab

Det nationella forskningsprogrammet syftar till att öka det svenska forskarsamhällets kapacitet att producera användbar data och kunskap kring coronapandemin, både nu och som underlag för eventuella framtida pandemier. Vidare syftar programmet till att skapa och implementera bättre tester, ge en tydligare överblick av pandemin i realtid, integrera data inom olika teknologier och forskningsområden, samt skapa multidisciplinär data och bättre prediktiva modeller. Samtliga projekt bidrar också till open data och den nationella Covid-19-datahubben.

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse har totalt anslagit 180 miljoner kronor till covid-19 relaterade insatser, 100 miljoner kronor till forskningsprojekt, 20 miljoner kronor till uppbyggnad av biobanker samt 60 miljoner kronor för testverksamhet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>