5G, Hjärststartare , drönare tillsammans räddar de liv  – Telia visar framtidens lösningar vid nordiska ministermötet
Hem NYHETER 5G, Hjärststartare , drönare tillsammans räddar de liv – Telia visar framtidens lösningar vid nordiska ministermötet

5G, Hjärststartare , drönare tillsammans räddar de liv – Telia visar framtidens lösningar vid nordiska ministermötet

Publicerat av: Redaktionen

I Sverige drabbas årligen cirka 6000 personer av ett plötsligt hjärtstopp utanför sjukhusmiljö, endast 10 % överlever.

5G, Hjärststartare , drönare tillsammans räddar de liv – Telia visar framtidens lösningar vid nordiska ministermötet 1

Statsminister Stefan Löfven som är på plats i Örnsköldsvik tar loss hjärtstartare från drönaren som en del av demonstrationen.

Om behandlingen inleds inom 3 minuter överlever uppemot 70 %.

Vid nordiska ministermötet i Örnsköldsvik idag, visar Telia tillsammans med Karolinska Institutet och Ericsson, hur man med hjälp av 5G-tekniken kan använda drönare för att leverera hjärtstartare snabbare vid plötsligt hjärtstopp – och rädda liv.

Under de nordiska statschefernas möte i Örnsköldsvik visar Telia tillsammans med Ericsson och Karolinska Institutet hur man använder drönare för att leverera hjärtstartare till personer med plötsligt hjärtstopp. Tidigare forskning visar att drönare kan nå patienterna upp till fyra gånger snabbare än ambulans.

– Ett storskaligt system som möjliggör att skicka ut drönare med hjärtstartare skulle kunna rädda många liv. Vi har tidigare gjort framgångsrika simulerade försök med drönare och hjärtstartare men den lösningen har haft svårt att hantera säkerhet och prioritering i luftrummet över större avstånd och med flera drönare. Det skulle vi lösa om vi använde det system vi nu arbetar med, säger Andreas Claesson vid Karolinska Institutet, centrum för hjärtstoppsforskning.

Statsminister Stefan Löfven som är på plats i Örnsköldsvik tar loss hjärtstartare från drönaren som en del av demonstrationen.

För att man ska kunna använda drönare i stor skala, när tusentals drönare är i luften samtidigt, måste man skapa lösningar för att kontrollera och styra dem. Genom 5G-nätet kan man skapa ett speciellt kontrollsystem som håller ordning på alla drönare genom att registrera dem, skicka information till luftfartsmyndigheter om hur de kommer att flyga och dirigera om dem vid exempelvis oväder. Lösningen kommer att fungera på liknande sätt som mobilnätet gör för mobiltelefoner.

– Med 5G kan man tilldela och garantera uppkopplingens bandbredd och korta fördröjning för denna typ av samhälls- och industrikritisk tjänst. Med det växande antalet av uppkopplade enheter såsom drönare, ställs helt andra prestandakrav på näten i framtiden och tjänster som denna kan levereras säkert, flexibelt och med högsta kvalitet, säger Erik Ekudden Senior Vice President & Chief Technology Officer Ericsson.

Framtidens drönare kommer att kunna transportera olika saker som till exempel medicin och andra paket– både snabbare och miljövänligare än idag.

– 5G-tekniken skapar många nya möjligheter, och leverans av hjärtstartare med drönare är ett av flera exempel, där det ställs de tuffast tänkbara kraven på tekniken. Den här typen av lösning som innebär att fler människor kan överleva innebär att vi använder tekniken på bästa tänkbara sätt, vilket känns enormt motiverande, säger Mats Lundbäck CTO Telia Sverige.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>