Hem NYHETER 5G kommer att revolutionera affärsvärlden

5G kommer att revolutionera affärsvärlden

Publicerat av: Redaktionen

Det är inte vanliga mobilanvändare som kommer att få mest nytta av 5G

5G kommer att revolutionera affärsvärlden 2

Carl Henrik Hallström, Head of Wipro Nordic

Detaljhandeln, tillverkningsindustrin och sjukvårdssektorn kommer att få mer nytta av 5G än den vanliga mobilanvändaren.

5G ses av många som den stora revolutionen för mobilt internet. Möjligheterna att ladda ner innehåll blir oändliga med hastigheter på upp till otroliga 100 GB. Även om den vanliga mobilanvändaren också kommer att ha nytta av 5G så finns det områden där 5G kommer att få ännu större påverkan.

Det är företagen och sjukvårdssektorn som kommer att erfara de största förändringarna i och med att 5G öppnar för helt nya arbetssätt. Den möjlighet att blixtsnabbt föra över data som 5G-tekniken erbjuder kommer, när den kombineras med annan teknik, att ge upphov till nya, intelligenta nätverk. Dessa nätverk kommer att bestå av sensorer som samlar in data, artificiell intelligens (AI) som tolkar – och även kan agera på – data och så 5G-nätverket som snabbt skickar data mellan olika enheter och delar av ett företag.

Nya möjligheter för detaljhandeln

E-handeln fick ett rejält uppsving när 4G introducerades, för plötsligt var det konsumenterna som satt på makten över var och när de skulle handla. Butikerna har alltsedan dess försökt hänga med och anpassa sina erbjudanden efter denna utveckling. Nu kommer 5G och AI att göra shoppingupplevelsen ännu mer personlig för den enskilda konsumenten. Med hjälp av virtual reality (VR-teknik) kommer du som kund att kunna besöka virtuella butiker och prova kläder på en virtuell modell med exakt dina personliga mått. Samtidigt kommer butikerna att kunna ge mycket bättre kundservice som dessutom kommer att vara tillgänglig dygnet runt. För både konsumenter och butiker kommer alla dessa nya valmöjligheter att innebära en förändring, och denna förändring kommer att kräva anpassning.

Bättre och mer detaljerad styrning i produktionsföretagen

Produkterna på butikshyllorna har kortare livslängd och samtidigt har konsumenterna höga förväntningar på att nya produkter ständigt kommer ut. Det sätter press på tillverkningsföretagen att de automatiserar och digitaliserar sina verksamheter. 5G kommer även här att kopplas ihop med annan teknik, t.ex. sensorer (sakernas internet) och AI, och företag i olika branscher kommer att få helt nya möjligheter att ner i minsta detalj övervaka och styra produktionen och lagerhållningen. De intelligenta nätverken möjliggör direktuppkoppling till alla produktionssteg, lager och transporter, så att du i realtid kan följa produkternas väg från tillverkning till kassaapparat. Kombinationen av snabba nätverk, AI och ständigt uppkopplade sensorer gör det möjligt att automatisera långt fler processer än man kunde tidigare. Den direkta kommunikationen mellan maskin och människa blir blixtsnabb. Det kommer till exempel även bli möjligt att fjärrstyra tunga och farliga maskiner. Kort sagt kommer vi att kunna fjärrstyra och fjärrövervaka processer och system i en aldrig tidigare upplevd omfattning.

Sjukvårdssektorn kommer att få mer tillförlitlig information om patienterna

Vårt sjukvårdssystem står också inför stora förändringar. På sjukhusen kommer man med 5G snabbt kunna utbyta information om patienter, deras journaler, organdonationer och annan viktig information. Sjukvårdspersonalen kan lägga mindre tid på informationsöverföring och mer tid på behandlingen av patienterna. Med hjälp av internetuppkopplade sensorer kommer patienter att få tillgång till vård på distans dygnet runt. Detta blir ett användbart alternativ för patienter som annars skulle behöva resa långt för att träffa en läkare.

Snabb expansion i Norden

Framtiden kan vara närmare än du tror. Tidigare har det enda sättet att få snabbt internet varit med fiber, men med 5G kommer det att förändras snabbt. Istället för att behöva gräva i marken för att lägga en fiberoptisk kabel, kan du i framtiden använda en trådlös 5G-anslutning. Detta är mycket snabbare och billigare. Det kommer att göra det mycket lättare att få tillgång till 100 GB nätverk och snabbare än tidigare. Detta möjliggör även användning av IoT och AI i Norden, oavsett avstånd. Detta kan göra Norden till en av de första regionerna i världen med komplett 5G-täckning.

5G förvandlas till 6G innovation

Det råder ingen tvekan om att 5G kommer att spridas snabbt i Norden. Detta gör också Norden perfekt för att utveckla framtida tekniker. Wipro och Oulu universitet i Finland, har nyligen börjat samarbeta inom 5G och 6G och ingår i världens största 6G-forskningsprogram – The 6G Flagship. Här kommer insikten från 5G att leda till nya innovationer och tekniker – och så småningom till ännu snabbare nätverk som 6G.

Oändliga möligheter

Möjligheterna som erbjuds med 5G är enorma – snabbare nätverk, ökad effektivitet, automatisering av flerstegsprocesser och snabbare och stabilare uppkopplingar. Men – allt detta kräver rätt infrastruktur och rätt enheter, dvs. enheter som kan nå 5G-nätverket och en infrastruktur som kan fungera och stödja datacentraler, enheter och världsomfattande nätverk och samtidigt leverera de höga hastigheter och korta fördröjningar som behövs för att skapa nätverk som kan upprätthålla så höga hastigheter som 100 GB. Därför är det viktigt för branschledande företag, utvecklare och ingenjörer att samarbeta med regeringar och andra organisationer för att bygga upp en gemensam infrastruktur och enheter som kan driva framtidens 5G-nätverk. 5G-infrastrukturen kommer också att bli en viktig plattform för byggandet av 6G. Här har vi och andra med oss redan påbörjat utvecklingen. Så – om vi tillsammans kan bygga ett starkt gemensamt nätverk är det bara fantasin som sätter gränserna för de mål som företagen kan nå i framtiden.

Av: Carl Henrik Hallström, Head of Wipro Nordic

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>